Lääkisten yhteisvalintaa saadaan vielä odottaa
Keskustelunaiheena on muun muassa se, olisiko yhteisvalinnasta enemmän etua vai haittaa alueelliselle lääkäritilanteelle.
Lääketieteelliset tiedekunnat siirtyvät muiden koulutusalojen kanssa korkeakoulujen sähköiseen hakujärjestelmään (KSHJ), joka käynnistyy syksyllä 2014 ja vaikuttaa lääketieteen opiskelijavalinnoissa vuonna 2015. Tämä ei kuitenkaan tarkoita valtakunnallista yhteisvalintaa, vaan hakijat pyrkivät edelleen vain yhteen yliopistoon.
– Yhteishakuun siirryttäessä pyritään ministeriön suositusten mukaisesti yhtenäistämään pelisääntöjä niin, että valintaperusteet, kuten ylioppilaskokeesta saatavien ja muiden alkupisteiden kriteerit tulevat olemaan yhteneväiset, sanoo Itä-Suomen yliopiston lääketieteen laitoksen johtaja, professori Jukka Pelkonen.
Aitoon yhteisvalintaan siirtymisestä on käynnissä neuvotteluja. Opetus- ja kulttuuriministeriössä toivotaan, että uudet opiskelijat saataisiin sijoitettua kertahausta heille soveltuvalle alalle, mutta muutoksen toteutumisesta saati sen aikataulusta ei ole varmuutta.
– Tähän liittyvät yksityiskohdat, kuten ensimmäistä opiskelupaikkaa hakevien suosiminen, ovat juridisesti hankalia, Pelkonen mainitsee.
Keskustelunaiheena on myös se, olisiko yhteisvalinnasta enemmän etua vai haittaa esimerkiksi alueelliselle lääkäritilanteelle.
– Jos joku yliopisto on aiemmin saanut paljon hakijoita omalta alueeltaan, yhteisvalinnassa muualta tulleet opiskelijat eivät välttämättä sitoudu yhtä hyvin alueen työvoimaksi.
– Enemmistön käsitys on kuitenkin, että yhteisvalinta kokeessa menestymisen perusteella olisi hyvä asia. Oletus on, että kiertoa syntyisi jonkin verran, mutta sitoutuminen alueelle opiskelun aikana olisi riittävää.
Tiina Lautala
Kuva: Panthermedia