Ajan­kohtai­sta

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys ei lisää riskiä toistuviin abortteihin

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on turvallinen menetelmä eikä se lisää riskiä tulla toistuvasti raskaudenkeskeytykseen. Lääkkeellinen kohdun tyhjennys soveltuu hyvin myös keskenmenopotilaille, osoittaa väitöstutkimus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/pilleri_by_duskbabe_Pixmac.jpg

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on turvallinen menetelmä eikä se lisää riskiä tulla toistuvasti raskaudenkeskeytykseen. Lääkkeellinen kohdun tyhjennys soveltuu hyvin myös keskenmenopotilaille, mutta kivun hoitoon tulee kiinnittää huomiota, osoittaa LL Maarit Niinimäen väitöstutkimus.

Tutkimus koostui kahdesta osasta. Ensimmäisessä tarkasteltiin toistuvan raskaudenkeskeytyksen riskitekijöitä ja keskeytykseen liittyviä haittatapahtumia valtakunnallisia rekistereitä käyttäen. Toisessa osassa vertailtiin lääkkeellisen ja kirurgisen menetelmän tehokkuutta, potilaiden tyytyväisyyttä ja kivun kokemuksia keskenmenopotilailla. Lisäksi vertailtiin hoitomuotojen välisiä kustannuksia.

Uusintakeskeytyksen riskitekijät olivat suurelta osin samoja kuin aiemmissa tutkimuksissa. Niitä ovat muun muassa nuori ikä, aiemmat synnytykset ja keskeytykset sekä sosioekonomiset taustatekijät. Uutena havaintona todettiin, ettei keskeytysmenetelmä vaikuttanut uusintakeskeytyksen riskiin.

Kumpaankin aborttimenetelmään liittyi hyvin vähän vakavia komplikaatioita. Lääkkeelliseen menetelmään liittyi enemmän verenvuotoa ja epätäydellistä kohdun tyhjenemistä, mutta tulehdusten esiintymisessä ei ollut eroa. Lääkkeellinen menetelmä osoittautui tehokkaaksi keskenmenojen hoidossa. Suurin osa potilaista oli tyytyväisiä hoitoonsa, vaikka lääkkeellisesti hoidetut olivat kokeneet enemmän kipua.

Kumpikaan menetelmä ei ollut ylivertainen kustannuslaskelmien perusteella.

Suomessa tehdään vuosittain lähes 11 000 raskaudenkeskeytystä. Vuodesta 2000 lähtien Suomessa on käytetty kirurgisen raskaudenkeskeytyksen (kohdun tyhjennys instrumentein) lisäksi lääkkeellistä menetelmää.

Kirurgiset keskeytykset ovat vähentyneet; vuonna 2008 lähes 70 prosenttia raskaudenkeskeytyksistä tehtiin lääkkeellisesti. Lääkkeellistä kohduntyhjennystä voidaan käyttää myös keskenmenojen hoidossa.

Niinimäen väitöskirja Medical compared with surgical management in induced abortions and miscarriages tarkastetaan Oulun yliopistossa 4. joulukuuta.

kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030