Lääkkeetön hoito helpottaa kolonoskopiapotilaan kipua
Naiset ovat ennen toimenpidettä ahdistuneempia kuin miehet, ja he myös kokevat sen kivuliaampana.
Hoitajien käyttämät lääkkeettömät kivunhoidon menetelmät helpottavat paksusuolen tähystyspotilaiden kipua, oli potilas ahdistunut tai ei.
Kolonoskopiapotilaista naiset ovat ennen toimenpidettä ahdistuneempia kuin miehet. Naiset myös kokevat sen kivuliaampana, käy ilmi TtM Eeva-Riitta Ylisen väitöstutkimuksesta.
Suomessa tehdään noin 25 000 kolonoskopiaa vuodessa. Potilaat voivat kokea tutkimuksen epämiellyttävänä tai jopa kivuliaana. Ulkomailla toimenpiteessä käytetään usein rauhoittavia ja kipulääkkeitä, mutta Suomessa se tehdään yleensä lääkkeettömästi. Toimenpidekivun arviointiin ja hoitoon sisältyviä tekijöitä ei juuri ole tutkittu.
Ylisen tutkimuksen mukaan hoitajilla on käytäntöön perustuvaa tietoa kivun hoidosta paksusuolen tähystyksen aikana, mutta kipumittarien käyttö on puutteellista. Potilaan korkea tilanneahdistuneisuuden taso alentaa potilaan kivunsietokykyä toimenpiteen aikana ja lisää kivuliaisuuden riskiä. Sekä hoitajat että tähystävät lääkärit aliarvioivat jonkin verran potilaan kivun voimakkuutta.
Tutkimuksessa todetaan, että hoitohenkilökunta ja lääkärit tarvitsevat säännöllistä kipukoulutusta ja tukea kipumittareiden käyttöön. Potilaiden, erityisesti naisten, aikaisempien kipukokemusten ja ahdistuneisuuden vaikutuksen tiedostaminen ja ymmärtäminen on tärkeää ja ne tulee ottaa huomioon hoidossa. Ennen toimenpidettä hoitaja tarvitsee aikaa havaita riskipotilaat, jotta heille voidaan tarjota lääkityksen mahdollisuutta.
Kolmivaiheiseen tutkimukseen osallistuivat vuonna 2002 maamme 44 sairaalassa endoskopiayksiköissä työskentelevät hoitajat ja vuosina 2005–2006 toteutettuun tutkimukseen yhden yliopistollisen sairaalan kolonoskopiaan tulevat potilaat, tähystyksen suorittavat sairaanhoitajat ja lääkärit sekä kokeneista hoitajista koostuva asiantuntijapaneeli.
Väitöstutkimus tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 12.2.
Miia Soininen
Kuva:Pixmac