1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääkkeiden saatavuushäiriöiden määrä nousi jyrkästi
Ajan­kohtai­sta

Lääkkeiden saatavuushäiriöiden määrä nousi jyrkästi

Eniten ongelmia ilmoitettiin sydän- ja verisuonisairauksien ja hermostoon vaikuttavissa lääkkeissä.

Lääkkeiden saatavuushäiriöiden määrä nousi jyrkästi Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Lääkeyritykset tekivät viime vuonna 1 694 saatavuushäiriöilmoitusta Fimealle.

Edellisvuonna Fimea sai 1 213 ilmoitusta. Nousua on 39,7 prosenttia.

Eniten ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden saatavuushäiriöitä ilmoitettiin sydän- ja verisuonisairauksien ja hermostoon vaikuttavissa lääkkeissä. Näiden osuus oli 48 prosenttia ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden saatavuushäiriöilmoituksista.

Myös sukupuoli- ja virtsaelinsairauksien sekä ruoansulatussairauksien ja aineenvaihduntasairauksien lääkkeissä ilmoitettiin merkittävä määrä saatavuushäiriöitä, yhteensä 18 prosenttia kaikista saatavuushäiriöilmoituksista.

Osittain muutosta saattaa selittää muuttunut ilmoituskäytäntö. Viime vuoden lokakuun alusta alkaen lääkeyritykset ovat ilmoittaneet saatavuushäiriöistä pakkauskokokohtaisesti. Aiemmin samassa ilmoituksessa on voinut ilmoittaa useamman pakkauskoon kerralla. Ilmoitusten lukumäärä on kuitenkin lisääntynyt jo useamman vuoden ajan kaikissa EU-maissa, myös Suomessa.

Lokakuun alkuun mennessä ilmoituksia oli vastaanotettu yhteensä 1241 kappaletta.

Tuotanto- ja jakeluketjut ovat haavoittuvia

Saatavuushäiriöilmoitusten lisääntyminen koskee erityisesti pitkään markkinoilla olleita lääkevalmisteita, joiden raaka-aineiden tuotanto saattaa olla hyvin keskittynyttä ja siirtynyt Euroopan talousalueen ulkopuolisiin maihin.

Myös lääkevalmisteen tuotantoon osallistuvien toimijoiden ja tuotannon vaiheiden määrä saattaa olla näissä valmisteissa suuri, mikä tekee tuotanto- ja jakeluketjusta haavoittuvan.

Lue myös

Suomessa erityisesti kriittisissä ja elintärkeissä lääkkeissä saatavuutta turvaa osaltaan velvoitevarastointi. Näiden lääkkeiden velvoitevarastojen käyttöön myönnettyjä alituslupia ei haettu Fimeasta vuonna 2019 merkittävästi edellisvuoteen enempää.

Fimea on julkaissut uudistetun lääkehaun, jossa saatavuushäiriötiedot löytyvät lääkkeitä hakiessa. Lisäksi saatavuushäiriöille on luotu oma hakukone.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Potilaan aika

Ehkä huokaisen väärässä kohtaa tai katson huolestuneen näköisesti potilaan laboratoriovastauksia, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Uusi Lastensairaala paransi perheiden tyytyväisyyttä

– Hoidon perhekeskeisyys ja vanhempien läsnäolo toteutuvat nyt uudella ­tavalla, sanoo Lasten ja nuorten sairauksien linjajohtaja, lastenlääkäri Pekka Lahdenne.

Tiedepääkirjoitus
Pamoja tulinde maisha – yhdessä säästämme elämää

Kongon demokraattisessa tasavallassa ebolatautiepidemia alkoi yli vuosi sitten ja marraskuun 2019 loppuun mennessä infektioon on sairastunut 3 304 potilasta ja kuollut 2 199, Veli-Jukka Anttila kirjoittaa.

Ajassa
Apotti laajenee pääkaupunkiseudulla

– Alkuun oli pelonsekainen fiilis, sanoo Uudessa lastensairaalassa työskentelevä Mikael Kuitunen.

Ajassa
Miksi ei Potilasturvallisuuskeskus?

Vaasassa perustettiin viime vuonna keskus, joka on saanut enemmän ­huomiota nimestään kuin tehtävästään.

Pääkirjoitus
Yleislääketieteen rajat hämärtyvät

Yleislääkärien keskittyminen suppeampiin kokonaisuuksiin tulee väistämättä tarpeelliseksi, kirjoittaa Petja Orre.