1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääkkeiden saatavuushäiriöiden määrä nousi jyrkästi
Ajan­kohtai­sta

Lääkkeiden saatavuushäiriöiden määrä nousi jyrkästi

Eniten ongelmia ilmoitettiin sydän- ja verisuonisairauksien ja hermostoon vaikuttavissa lääkkeissä.

Lääkkeiden saatavuushäiriöiden määrä nousi jyrkästi Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Lääkeyritykset tekivät viime vuonna 1 694 saatavuushäiriöilmoitusta Fimealle.

Edellisvuonna Fimea sai 1 213 ilmoitusta. Nousua on 39,7 prosenttia.

Eniten ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden saatavuushäiriöitä ilmoitettiin sydän- ja verisuonisairauksien ja hermostoon vaikuttavissa lääkkeissä. Näiden osuus oli 48 prosenttia ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden saatavuushäiriöilmoituksista.

Myös sukupuoli- ja virtsaelinsairauksien sekä ruoansulatussairauksien ja aineenvaihduntasairauksien lääkkeissä ilmoitettiin merkittävä määrä saatavuushäiriöitä, yhteensä 18 prosenttia kaikista saatavuushäiriöilmoituksista.

Osittain muutosta saattaa selittää muuttunut ilmoituskäytäntö. Viime vuoden lokakuun alusta alkaen lääkeyritykset ovat ilmoittaneet saatavuushäiriöistä pakkauskokokohtaisesti. Aiemmin samassa ilmoituksessa on voinut ilmoittaa useamman pakkauskoon kerralla. Ilmoitusten lukumäärä on kuitenkin lisääntynyt jo useamman vuoden ajan kaikissa EU-maissa, myös Suomessa.

Lokakuun alkuun mennessä ilmoituksia oli vastaanotettu yhteensä 1241 kappaletta.

Tuotanto- ja jakeluketjut ovat haavoittuvia

Saatavuushäiriöilmoitusten lisääntyminen koskee erityisesti pitkään markkinoilla olleita lääkevalmisteita, joiden raaka-aineiden tuotanto saattaa olla hyvin keskittynyttä ja siirtynyt Euroopan talousalueen ulkopuolisiin maihin.

Myös lääkevalmisteen tuotantoon osallistuvien toimijoiden ja tuotannon vaiheiden määrä saattaa olla näissä valmisteissa suuri, mikä tekee tuotanto- ja jakeluketjusta haavoittuvan.

Lue myös

Suomessa erityisesti kriittisissä ja elintärkeissä lääkkeissä saatavuutta turvaa osaltaan velvoitevarastointi. Näiden lääkkeiden velvoitevarastojen käyttöön myönnettyjä alituslupia ei haettu Fimeasta vuonna 2019 merkittävästi edellisvuoteen enempää.

Fimea on julkaissut uudistetun lääkehaun, jossa saatavuushäiriötiedot löytyvät lääkkeitä hakiessa. Lisäksi saatavuushäiriöille on luotu oma hakukone.

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.