Laaturekisteri kertoo leikkaustulokset
Potilaiden vapaus valita hoitopaikkansa korostaa kansallisten laaturekisterien tarvetta myös operatiivisilla aloilla. Gastrokirurgi, LT Jaana Vironen HUS Jorvin sairaalasta muistuttaa, etteivät sairaalan volyymi ja leikkausjonojen pituus riitä valintaperusteeksi, vaan sairaaloiden pitää pystyä kertomaan leikkaustuloksensa.
Lisäksi on voitava arvioida, mitkä uudet menetelmät tuottavat entistä parempia tuloksia ja mitkä pitää hylätä.
- Tanskassa on vankkaa näyttöä siitä, etteivät paremmat käytännöt tai muut korjaukset siirry käytäntöön, ellei oman yksikön tuloksesta nähdä mustaa valkoisella. Suomessa tulisi pikaisesti päästä laadun seurannassa samalle tasolle naapurimaiden kanssa.
Tietosuojalaki kieltää toistaiseksi potilastietojen käsittelyn yli sairaanhoitopiirirajojen. Paikallisia rekistereitä kootaan nyt eri puolella maata siinä toivossa, että samalla rakennetaan pohjaa valtakunnallisille rekistereille. Vironen on vastannut Jorvissa tyräleikkausten laaturekisterin kasaamisesta.
- Suomessa tehdään 15 000 tyräleikkausta vuodessa. Volyymi on niin suuri, että pienetkin ongelmat vaikuttavat kustannustehokkuuteen ja ennen kaikkea potilaiden elämänlaatuun, Vironen sanoo.
Rekisteri on ollut syksyn ajan koekäytössä. Tietoja kerätään leikkauksessa käytetystä tekniikasta, komplikaatioista ja mahdollisista pitkäaikaisongelmista, kuten kroonisesta kivusta. Vironen arvioi, että leikkausmääristä riippuen hyödyllistä seurantatietoa joudutaan odottamaan kaksikin vuotta.