Ajan­kohtai­sta

Lähes joka neljännellä synnyttäjällä raskausdiabetes

Raskausdiabeteksen riskiin vaikuttavat ylipaino ja synnyttäjän ikä.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Lähes joka neljännellä synnyttäjällä, eli 11 000 naisella, todettiin Suomessa raskausdiabetes vuonna 2018, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Raskausdiabetekseen sairastuneiden synnyttäjien määrä on kasvanut vuodesta 2004, jolloin sairastuneita oli hieman yli 6 000.

Raskausdiabeteksen riskiin vaikuttavat ylipaino ja synnyttäjän ikä.

Myös ylipainoisten tai lihavien synnyttäjien osuus on kasvanut. Muutosta on seitsemän prosenttiyksikköä vuodesta 2006 (30,9 prosenttia) vuoteen 2018 (38,3 prosenttia).

Raskausdiabeteksen merkittävin seuraus on sikiön liikakasvu eli makrosomia. Makrosomia lisää äidin ja lapsen synnytysvaurioita, aiheuttaa sikiön hapenpuutetta ja lisää vastasyntyneen syntymään liittyviä komplikaatioita. Se myös lisää äidin riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Lue myös

Lisäksi yhä useammalla synnyttäjällä on ennen raskautta todettu diabetes. Diabetesta sairastavien synnyttäjien osuus oli 1,1 prosenttia vuonna 2018. Vuonna 2004 vastaava luku oli 0,74 prosenttia.

Raskautta edeltävä diabetes ja alkuraskauden huono sokeritasapaino lisäävät sikiön ja vastasyntyneen merkittävien synnynnäisten epämuodostumien riskiä.

Äidin raskauden aikaisen diabeteksen esiintyvyyttä ja diabeteksen lääkehoitoa on selvitetty THL:n, Fimean ja Kelan yhteisessä Lääkehoito ja raskaus -tutkimushankkeessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030