Lähes puolet odottavista äideistä käyttää reseptilääkkeitä
Suomeen rakennetaan raskaudenaikaisen lääkityksen haittavaikutusten seurantajärjestelmä.
Kuudella prosentilla odottavista äideistä oli Kelan erityiskorvausoikeus jonkin kroonisen sairauden vuoksi. Tiedot ilmenevät Lääkelaitoksen, Stakesin ja Kelan pilottitutkimuksesta.
Osa reseptilääkkeistä tiedetään haitallisiksi, mutta kaikista yleisestikään käytössä olevista lääkkeistä ei ole saatavilla tutkittua tietoa lääkkeiden vaikutuksista odottavan äidin ja sikiön terveyteen. Pilottiaineistosta vuosilta 1995–2001 ei löytynyt viitteitä aiemmin tuntemattomista lääkkeiden aiheuttamista sikiövaurioista.
Sikiövaurioista vain pieni osa on lääkkeiden seurausta. Perimän lisäksi vaikuttavia tekijöitä ovat ympäristöstä tulevat muut altisteet, kuten alkoholi, tupakka, huumeet, ympäristökemikaalit ja foolihapon puute. Sattuma ja tuntemattomat tekijät selittävät silti yli puolet sikiövaurioista. Ensisynnyttäjien kohonnut keski-ikä lisää myös raskaudenaikaisten terveysongelmien riskiä.
Tilapäinen lääkitys vaarantaa ani harvoin sikiön terveyden, ja äidin välttämättömän lääkehoidon laiminlyönti voi olla suurempi vaara sikiölle kuin taudin hoitoon käytetty lääkitys.
Pysyvä seurantajärjestelmä
Lääkelaitos, Stakes ja Kela ovat käynnistäneet hankkeen, jonka tarkoituksena on edistää äitien turvallista ja oikeaa lääkkeiden käyttöä raskauden ja imetyksen aikana. Hanke tuottaa tietoa ensisijassa lääketurvallisuudesta vastaavalle Lääkelaitokselle sekä Kelalle ja Stakesille lääkkeiden käytöstä, turvallisuudesta ja haittavaikutuksista raskauden ja imetyksen aikana. Tuloksena luodaan pysyvä raskaudenaikaisen lääkkeiden käytön, lääketurvallisuuden ja lääkkeiden haittavaikutusten seurantajärjestelmä, joka on merkittävä myös kansainvälisesti.
– Tavoitteena on tukea lääkehaittojen minimointia oikealla lääkehoidolla. Uusien turvallisuussignaalien lisäksi aineistosta voidaan myös tutkia yleisesti käytettyjen lääkkeiden turvallisuutta raskauden ja imetyksen aikana, toteaa Lääkelaitoksen lääketurvaosaston osastopäällikkö, professori Erkki Palva.