Ajan­kohtai­sta

Lähetyslääkäri Leena Pasanen valittiin Vuoden ulkosuomalaiseksi

Valinnalla haluttiin nostaa esille suomalaisten lääkäreiden kehitysmaissa tekemä erittäin tärkeä työ.

Ulkosuomalaisten etujärjestö Suomi-Seura ry on valinnut lähetyslääkäri Leena Pasasen Vuoden ulkosuomalaiseksi 2009.

Pasanen sai tunnustuksen merkittävän humanitaarisen uran alallaan tehneenä ulkosuomalaisena. Valinnalla halutaan nostaa esille myös suomalaisten lääkäreiden kehitysmaissa tekemä erittäin tärkeä työ.

Palkinto luovutettiin Pasaselle tiistaina 11. elokuuta Helsingissä.

– Olin hämmentynyt ja hämmästynyt valinnasta. Aiemmat palkinnon saajat ovat valtakunnan julkkiksia ja minä olen tuntematon lähetyslääkäri, joka tulee ihan eri planeetalta, suoraan puskasta, Pasanen kuvailee.

Puskalla hän viittaa Mufindin alueeseen, jossa työskentelee kymmenen päivää kuukaudessa aids-orpokotiprojektissa.

– Projektissa yhdistyy pitkäaikainen unelmani yhdistää rikkaat länsimaalaiset ja köyhät afrikkalaiset. Joku upporikas amerikkalainen voi ostaa esimerkiksi bussin alueelle ja joku toinen voi tukea aluetta jollain muulla tapaa. Ihmiset Mufindissa ovat niin köyhiä, etten ole ikinä nähnyt, vuodesta 1981 Tansaniassa työskennellyt Pasanen sanoo.

Pasanen on ensimmäinen Vuoden ulkosuomalaiseksi valittu, joka asuu kehitysmaassa. Pasanen on iloinen suomalaisten lääkärien innokkuudesta työskennellä kehitysmaissa.

– Ilembulaan on enemmän tulijoita kuin lääkäreitä mahtuisi. Keväällä sairaalassa työskenteli viitisen suomalaista lääkäriä ja syksyksi on tulossa useampi. Työ kiinnostaa sekä nuoria lääkäreitä että konkareita.

Aids edelleen pahin uhka

Oulun yliopistosta vuonna 1974 lääketieteen lisensiaatiksi ja vuonna 1980 lastentautien erikoislääkäriksi valmistuneen Pasasen koti sijaitsee edelleen Ilembulassa Etelä-Tansaniassa, jossa hän aloitti työt paikallisessa sairaalassa 28 vuotta sitten.

Pasasen mukaan aids on edelleen suurin uhka tansanialaisten lasten hyvinvoinnille. Tietoisuus aidsista lisääntyy Pasasen mukaan jatkuvasti, mutta silti valistustyö on taistelua vahvoja uskomuksia vastaan.

– Puskakylissä ajatellaan, että vaimon raskausajasta lähtien kaksi vuotta on tarpeen olla selibaatissa. Samaan aikaan miehen uskotaan sairastuvan, jollei hän harrasta seksiä. Yritämme jatkuvasti murtaa tabuja, jotka vaikeuttavat valistusta.

– Valistus ja avoimuus ovat edelleen ainoat auttamiskeinot aidsia vastaan. Ja onneksi aids-lääkkeet ovat tulleet avuksemme. Tällä hetkellä 3 000 ihmistä saa ilmaiset aids-lääkkeet Ilembulassa, joka on tällä hetkellä Tansanian pahin aids-alue.

Ilembulassa kannetaan huolta myös sairaalan tulevaisuudesta. Sairaala on kaatumassa taloudellisiin vaikeuksiin, jollei sitä hyväksytä valtion aluesairaalaksi. Maailmanpankin velkahelpotus toi apua vain valtion sairaaloille.

Holhooja neljälle lapselle

Työnsä ohella osa-aikaeläkkeellä oleva Pasanen on neljän aids-orvon virallinen holhooja, ja hän vastaa myös kahden muun lapsen koulutuksesta ja tulevaisuudesta.

Oulun Ilembulan ystävät -järjestön kanssa Leena Pasanen on kerännyt varoja, joilla on hoidettu varattomia vakavasti sairaita tansanialaisia lapsia sekä hankittu sairaalaan mm. generaattori.

Lastenlääkärityönsä ohella Pasanen on opettanut namibialaisia terveydenhuollon opiskelijoita sairaalan käytännön töihin ja luennoinut paikallisessa sairaanhoito-oppilaitoksessa.

Suomen Lääkäriliitto myönsi 10 000 euron suuruisen Max Oker-Blom -palkinnon Leena Pasaselle vuonna 2005.

Vuoden ulkosuomalaiseksi on vuodesta 1993 lähtien valittu ulkomailla asuva suomalainen tai suomalaisen siirtolaisen jälkeläinen, joka on menestynyt erityisen hyvin omalla alallaan, vaalinut suomalaista kulttuuriperintöä ja mahdollisesti myös edistänyt Suomen ja uuden kotimaansa välistä kulttuurivaihtoa, kauppaa tai muuta yhteistyötä.

Aiemmin vuoden ulkosuomalaiseksi on valittu mm. jalkapalloilija Jari Litmanen, Linux-käyttöjärjestelmän luoja Linus Torvalds, oopperalaulaja Matti Salminen, Euroopan oikeusasiamies Jacob Söderman ja toimittaja Erkki Toivanen.

Heidi Mäenpää

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030