1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Laite mittaa nesteet täsmällisesti
Ajan­kohtai­sta 39/2020 vsk 75 s. 1978 - 1979

Laite mittaa nesteet täsmällisesti

Hoitajat voivat toteuttaa lääkärien nestehoito-ohjeet Monidorin laitteella, joka auttaa ­säätämään tiputusnopeuden tarkasti.

Laite mittaa nesteet täsmällisesti Kuva 1 / 1 Kuva: Pentti Vänskä

Idea pienikokoisesta infuusiomittarista syntyi, kun reumatologian erikoislääkäri Antti Puolitaival huomasi kandiaikoinaan, etteivät hoitajat pystyneet toteuttamaan nestehoito-ohjeita niin kuin hän toivoi.

Hän oli esimerkiksi ohjeistanut terveyskeskuksen vuodeosaston kierrolla, että potilaalle pitää antaa tuhat millilitraa keittosuolaa. Toteutunut määrä saattoi olla aamulla 300 millilitraa. Tippaletku oli mennyt yöllä tukkoon, ja sitä ei ollut kukaan huomannut.

– Kysyin hoitajilta, onko ohjeissani jotakin pielessä ja pitäisikö käyttää tippalaskureita. Heidän mukaansa tippalaskurit ovat kömpelöitä ja ne hälyttävät yöllä. Hoitajat eivät halunneet käyttää niitä, ennen kuin oli pakko, Puolitaival kertoo.

Ongelmat nestehoito-ohjeiden toteuttamisessa toistuivat ja tulivat vastaan monissa muodoissa. Virheitä olisi voitu ehkäistä pumpuilla, mutta ne olivat tavallisesti liian kalliita.

Idea sai vauhtia

Puolitaival alkoi miettiä, olisiko jo olemassa laite, jonka avulla täsmällistä nestehoitoa voisi helposti toteuttaa. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt markkinoilta.

Useita vuosia vierähti, ennen kuin projekti lähti varsinaisesti käyntiin. Puolitaival hahmotteli mielessään tippakammioon kiinnitettävää pientä langatonta laitetta. Hoitajat pystyisivät katsomaan siitä, millä nopeudella tippa kulkee ja kuinka paljon potilas on saanut nestettä.

Toteutus alkoi häämöttää, kun Broadcom ja Microsoft lopettivat Oulussa tuotekehitysyksikkönsä. Työmarkkinoille tuli paljon langattoman teknologian osaajia.

– Muodostimme tiimin, jossa oli mukana muun muassa tuotekehitysprojektien vetämisen hallitseva DI Mikko Savola. Teimme ensin laajan tarvekartoituksen sekä Facebookissa että puhelinsoitoilla sairaanhoitajille ja lääkäreille. Kysyimme, ovatko he kokeneet pulmia nestehoito-ohjeiden toteutuksessa.

Kaikki vuodeosastoilla työskentelevät lääkärit ja sairaanhoitajat tunnistivat samat ongelmat. Yritys perustettiin, kun Puolitaival oli tiiminsä kanssa varma todellisesta kliinisestä pulmasta.

Tiimi teki prototyypin ja huomasi, että heillä on taito tehdä pieni langaton laite, jolla ongelmat pystytään ratkaisemaan kustannustehokkaasti. Tavoitteena oli tehdä edullinen ratkaisu, jota voidaan käyttää laajasti vuodeosastoilla.

Tuotekehitys jatkuu

Ensiksi tiimi kehitti infuusiomittarin, joka toimikin hyvin. Kun laitteita toimitettiin vuodeosastoille, hoitajat toivoivat niihin etämonitorointia. He halusivat seurata kännykästä tai kanslian näytöltä, miten tipat tippuvat. Laite ei säädä infuusionopeutta, vaan se on monitorointityökalu. Ohjelmisto näyttää koko osaston tiputustilanteen helposti ja ilmoittaa poikkeamista.

Lue myös

Yritys kehitti pika-aikataululla etämonitoroinnin, joka sai tämän vuoden alussa CE-merkinnän.

Puolitaipaleen mukaan infuusiomittari on erityisen tarpeellinen potilaiden tarkkailussa yöllä. Hoitajien ei tarvitse mennä potilashuoneeseen turhaan. Potilaat nukkuvat paremmin, ovat virkeämpiä ja toipuvat paremmin. Etämonitoroinnin avulla kaikki työvuorossa olevat hoitajat voivat valvoa ja seurata useita infuusiohoitoja samanaikaisesti. Tällöin myös työkuormitus jakaantuu tasaisemmin ja laitehälytyksiin voidaan reagoida nopeasti.

– Koronaepidemiasta huolimatta etämonitorointi on saatu käyttöön loppukesän jälkeen jo kymmenellä osastolla Suomessa, ja koekäyttöjä tai asennuksia tehdään viikoittain. Euroopassa käyttö laajenee.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
THL:n Markku Tervahauta: On lääketieteen asiantuntijoiden tehtävä arvioida rokottamista, ei poliitikkojen

Tervahauta pitää hyvin epäasiallisena sitä, että epämääräisistä hallituslähteistä käsin maalitetaan julkisesti yhtä ihmistä.

Ajassa
Suomessa tutkituista näytteistä ei ole löydetty omikron-varianttia

Kaksi näytettä on tutkittu - toinen osoittautui sekvensoinnissa delta-variantiksi, toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli vähäinen.

Tieteessä
Neuroborrelioosin oireet, diagnostiikka ja hoito

Tauti oireilee useimmiten perifeeristen hermojen ja aivokalvojen tulehduksena.

Kommentti
Virheistä ei saa enää oppia kuin ennen

Potilasasiakirjojen tarkastusoikeus on elinehto hoitavan lääkärin ammatilliselle kehittymiselle, kirjoittaa Saku Pelttari.

Ajassa
Tämän vuoksi 50 koronapotilasta teho-osastoilla on tärkeä raja

Koronapotilaiden tehohoidon kansallista koordinointia johtava Matti Reinikainen kertoo tehohoidon tilanteesta.

Tieteessä
Sopivassa koronapotilaassa virus muuntuu

Muunnosten kehittymiseen ei tarvita vajaarokotettujen mannerta, vaan yksikin potilas voi riittää.