Lehti 24-33: Ajan­kohtai­sta 24-33/2020 vsk 75 s. 1494 - 1495

Laitepaikannuksen avulla hankinnat järkevöityvät

Opinnäytetyössä selvitettiin muun muassa infuusiopumppujen käyttöastetta HUS:n Uudessa lasten­sairaalassa.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1
Stanley Healthcare

Infuusiopumppuihin on kiinnitetty laitepaikantamisessa tarvittavat tägit.

Kuvituskuva 2
Juha Polkko

Laitepaikannuksella selvisi, että infuusiopumppuja on Uudessa lastensairaalassa riittävästi.

Laitepaikantaminen sairaalaympäristössä taipuu moneen, selviää Uuteen lastensairaalaan tehdystä Aalto-yliopiston tuotantotalouden diplomityöstä.

Tuotantotalouden opiskelija Kerkko Visuri tutki, miten paikannusdata auttaa laitteiden seurannassa ja mitä hyötyä siitä on. Hän keskittyi työssään seuraamaan infuusiopumppuja ja hengitystukilaitteita.

Hän selvitti koko talon infuusiopumpputilanteen suhteutettuna potilasmääriin ja sen, miten laitteita käytettiin sairaalan eri kerroksissa.

– Analyysini paljasti, että koko sairaalassa oli terveen kokoinen varasto infuusiolaitteita. Laitteita ei kannata hankkia lisää, vaan kannattaa jakaa vapaita laitteita sinne missä kulloinkin on kysyntää, kertoo Visuri.

Visurin havainnon perusteella sairaalan johto päätti olla hankkimatta lisää infuusiopumppuja, vaikka eri osastot olivat tehneet niistä hankintapyyntöjä.

– Laitteiden hankintoja voidaan nyt järkevöittää. Samalla saadaan merkittäviä säästöjä, sanoo Lasten ja nuorten sairauksien linjajohtaja, lastenlääkäri Pekka Lahdenne.

Lisäksi paikantaminen säästää henkilökunnan aikaa, kun on tiedossa, missä laite sijaitsee.

Laitepaikantamisen hyödyt näkyvät vähemmän leikkausosastolla, koska laitekanta on suurelta osin kiinteästi asennettua tai sijoitettua.

– Paikannusjärjestelmän käyttömäärät kasvavat koko ajan erityisesti niiden taholta, joiden täytyy tietää missä mikäkin laite on.

Käsihygienia kuntoon

Paikantaminen ei rajaudu ainoastaan laiteseurantaan, vaan sitä hyödynnetään myös lääkärien ja hoitajien hygieniaseurantaan immunosuppressio-osastolla (Taika-osasto).

Lue myös

Infektioturvallisuuteen vaikuttava käsidesiseuranta kertoo, käyttävätkö lääkärit ja hoitajat käsidesiä ennen ja jälkeen potilaskontaktin.

– Sulun käsidesiautomaatti tunnistaa anonyymin tägin, johon rekisteröityy, otetaanko käsidesiä vai ei. Automaattisesti luoduista viikkoraporteista näemme tägi- ja huonekohtaisesti, toteutuuko käsihygienia tältä osin, Lahdenne summaa.

Viime syksynä alkanutta käsidesiseurantaa aiotaan osana Uuden lastensairaalan infektioiden torjunnan tehostamista laajentaa vielä tämän vuoden aikana kaikille vuodeosastoille.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030