1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lancet vetää pois tutkimuksen autismin ja MPR-rokotteen yhteydestä
Ajan­kohtai­sta

Lancet vetää pois tutkimuksen autismin ja MPR-rokotteen yhteydestä

Lehti toteaa, että vuonna 1998 julkaistun tutkimuksen väitteet MPR-rokotteen ja lasten autismin yhteydestä olivat perättömiä.

Lancet vetää pois tutkimuksen autismin ja MPR-rokotteen yhteydestä Kuva 1 / 1

Lancet toteaa, että vuonna 1998 julkaistun tutkimuksen väitteet MPR-rokotteen ja lasten autismin yhteydestä olivat perättömiä. Lehti veti tutkimusartikkelin pois eilen.

Sikotaudin, tuhkarokon ja vihurirokon kolmoisrokotteen ja lasten autismin välisestä yhteydestä väännettiin kättä vuosikausia sen jälkeen, kun Lancet julkaisi vuonna 1998 asiaa koskeneen Andrew Wakefieldin johtaman tutkimuksen. Tutkimuksen mukaan rokote oli yhteydessä paitsi autismiin, myös suolistosairauksiin.

Wakefield kehotti keskeyttämään kolmoisrokotteen käytön, kunnes asiasta saadaan tarkempia tutkimuksia. Rokotusmyönteisyys laski ja tuhkarokkotapausten ilmaantuvuus lisääntyi.

Wakefieldin lääkärinoikeudetkin vaarassa

Wakefieldin kohua herättäneeseen tutkimukseen osallistui vain 12 lasta, ja sen tulokset on sittemmin osoitettu paikkansapitämättömiksi mm. Cochrane-katsauksissa. Lisäksi on näytetty toteen, että Wakefield sai tutkimusta tehdessään rahaa asianajajilta, joiden asiakkaat väittivät rokotteen vahingoittaneen heidän lapsiaan. Wakefield ei myöskään ollut hakenut eettisen komitean lupaa lapsille tekemilleen invasiivisille tutkimuksille.

Maaliskuussa 2004 British General Medical Council (GMC) käynnisti asiaa koskevat tutkimukset. Wakefieldin kuuleminen alkoi heinäkuussa 2007. GMC antoi päätöksensä viime viikolla. Se totesi Wakefieldin laiminlyöneen velvollisuutensa vastuullisena erikoislääkärinä, toimineen vastoin potilaidensa etua sekä toimineen epärehellisesti ja vastuuttomasti tutkimuksessaan.

Eilen Lancet viimein veti tutkimusartikkelin pois ilmoittaen, että siinä on useita virheellisiä elementtejä ja jotkut sen väitteistä on todistettu vääriksi.

BBC:n mukaan GMC ratkaisee myöhemmin, viekö se Wakefieldiltä lääkärinoikeudet. Wakefield asuu ja työskentelee nykyään Texasissa Yhdysvalloissa.

Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Viiden kysymyksen taktiikalla

Ylidiagnostiikkaa ja ylihoitoa voi hillitä ­pysähtymällä hetkeksi ennen päätöksentekoa.

Tieteessä
Juoksu antaa virtaa väittelijälle

– Juoksu antaa enemmän kuin ottaa, toteaa Sami Saku.

Tieteessä
Voiko korvatulehduksia estää ihmisen omalla bakteerilla?

Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko lasten korvatulehduksia estää elimistön omalla bakteerilla.

Pääkirjoitus
Terveiden hoitamisen vaarat

Perusteettomien lääketieteellisten tutkimusten markkinointia on rajoitettava.

Työssä
Selittää ­vai ennustaa?

Selitysmalleja ei juuri pohdita tai esitetä, toteaa Aleksi Reito.