Länsi-Pohjan sosiaali- ja terveyspiirin rakentajien sopu kateissa
Kemi-Tornion alueen kunnat yritetään nyt saada kepin ja porkkanan avulla ruotuun uuden sosiaali- ja terveyspiirin muodostamisessa. Sosiaali- ja terveysministeriö on jäädyttänyt jo myöntämänsä 300 000 euron hankerahat, kunnes kunnat ovat päässeet yksimielisyyteen siitä, mitkä palvelut piirille siirretään.
Hankkeen tavoitteena on sosiaali- ja terveyspiirin perustaminen Länsi-Pohjan alueelle. Kunnilla on helmikuun loppuun aikaa löytää yhteinen sävel.
Länsi-Pohjan alueelle suunnitellaan sosiaali- ja terveyspiiriä, jossa ovat mukana alueen kuusi kuntaa. Uutta piiriä on valmisteltu STM:n rahoittamassa hankkeessa vuodesta 2006 asti. Ministeriön ohje on, että kunnat siirtävät sosiaali- ja terveystoimensa piirille varhaiskasvatusta lukuun ottamatta. Tämä on myös hankkeen ohjausryhmän kanta. Kaikki alueen kunnat eivät kuitenkaan ole siihen valmiita.
Kemi, Keminmaa ja Simo siirtäisivät palvelunsa kuntayhtymälle, Tornio ja Tervola taas esittävät erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon sekä erikseen määriteltävien sosiaalitoimen palvelujen yhdistämistä. Ylitornio sen sijaan haluaa yhdistää vain erikoissairaanhoidon palvelut.
Tavoitteena on, että piirin toiminta käynnistyisi vuoden 2009 alussa.
- Kysymys on siitä, ovatko kunnat valmiita luopumaan puolesta henkilöstöstään ja puolesta budjetistaan ja siirtämään niiden hallinnan kuntayhtymälle. Kemi on tätä kannattanut, Kemin kaupunginjohtaja
Ossi Repo
toteaa.Repo uskoo, että ministeriön antama aikaraja saa jahkailun loppumaan Länsi-Pohjassa.
Yksityiskohdissa vielä selvittämistä
Tornion vs. kaupunginjohtaja
Raimo Ronkaisen
mielestä sosiaali- ja terveyspiirin suunnittelu on jäänyt periaatteelliselle tasolle. Torniossa olisi haluttu käyttää jäädytettyjä hankerahoja yksityiskohtien selvittämiseen ennen sitoutumista palvelujen siirtämiseen.Ennen piiriin liittymistä kuntien pitäisi Ronkaisen mielestä tietää, mitä palvelut tulevat maksamaan, mitä ovat lähipalvelut ja miten omistajaohjaus toteutetaan.
- Tuntuu siltä kuin pitäisi säkki päässä tehdä päätös kaikkien palvelujen siirtämisestä. Haluamme ensin tietää, miten kuntalaiset tästä hyötyvät, Ronkainen sanoo.
- Tämä on meidän keinomme vauhdittaa prosessia ja saada mahdollisimman monta kuntaa sitoutumaan siihen. Samantyyppinen tilanne on noin kymmenessä hankkeessa, jotka koskettavat lähes viittäkymmentä kuntaa. Uskomme, että Länsi-Pohja saa parissa kuukaudessa selvitettyä asian, STM:n projektisuunnittelija
Martta Forsell
selvittää.- Meidän hankerahamme ovat pieni rahavirta verrattuna kokonaisuuteen. Ne ovat vain porkkana jota käytämme.
Länsi-Pohjassakin uskotaan piirin suunnittelun jatkuvan omin voimin, mikäli hankerahat jäisivät nyt saamatta.
Kemi ja Tornio eivät ole pakkosaumassa sosiaali- ja terveyspiirin suhteen, sillä niissä molemmissa täyttyy PARAS-hankkeen vaatimus 20 000 asukkaan väestöpohjasta. Alueen pienemmät kunnat sen sijaan ovat vaikeuksissa ilman yhteistyötä.