Ajan­kohtai­sta

Lapin keskussairaalassa petyttiin määräaikaiseen synnytyslupaan

Pitkien etäisyyksien Lapissa on välttämätöntä olla synnytyssairaala, arvioi operatiivisen toiminnan tulosaluejohtaja Katja Hämeenoja.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) myönsi kesällä poikkeuslupia synnytysten jatkamiseen. Mikkelin, Kainuun ja Lapin keskussairaalat saivat määräaikaisen poikkeusluvan vuoteen 2022 saakka. Mikkelille ja Kainuulle lupa oli jatkoa aiempaan. Lapissa poikkeuslupaa haettiin ensimmäistä kertaa, sillä synnytysten määrä laski ensimmäistä kertaa alle tuhanteen vuodessa.

Lapin keskussairaalassa haettiin pysyvää poikkeuslupaa. Poikkeusluvan saaminen määräaikaisena oli pettymys.

– Me olemme laajan päivystyksen sairaala. Niinpä mitään säästöjä ei syntyisi, vaikka Rovaniemellä ei enää synnytettäisi, sanoo suunnitteluylilääkäri, operatiivisen toiminnan tulosaluejohtaja Katja Hämeenoja.

Päivystysasetuksen mukaan synnytysten määrän pitää olla yli tuhat vuodessa, jotta synnytystoimintaa voisi jatkaa. Lapin keskussairaalassa synnytyksiä oli 859 vuonna 2018. STM voi myöntää poikkeuslupia, jos palvelun saavutettavuus, potilasturvallisuus tai erityisvastuualueen palveluverkon tarkoituksenmukaisuus sitä edellyttää.

– Nämä kaikki täyttyvät meillä, Hämeenoja toteaa.

Hänen mielestään laajan päivystyksen sairaalan pitäisi olla automaattisesti synnytyssairaala.

– Sitä ei erikseen mainita asetuksessa. Luultavasti siksi, etteivät asetuksen laatijat ole tulleet ajatelleeksi, että tällainen tilanne olisi mahdollinen.

Alueella on monta poikkeuslupaa

STM:n perusteluissa mainitaan, että lupa myönnetään määräaikaisena, sillä terveydenhuollon rakenteet ovat muutoksessa. Hämeenoja ihmettelee perustetta.

– Vaikea nähdä, että rakenteet voisivat muuttua niin paljon, ettei Rovaniemellä olisi tarvetta jatkaa synnytyksiä. Utsjoen kaltaisista paikoista tulisi muuten liian pitkä matka lähimpään synnytyssairaalaan.

Määräaikaisuus lisää niin henkilökunnan kuin väestönkin epävarmuuden tunnetta. Epävarmuuden lisääminen on Hämeenojan mielestä turhaa.

Lue myös

Tänä vuonna synnytyksiä on odotettavissa yli 900. Yli tuhannen ei todennäköisesti päästä.

OYS:n erva-alueen neljästä keskussairaalasta kolmella eli Kainuun, Länsi-Pohjan ja Lapin keskussairaaloilla on nyt määräaikainen poikkeuslupa synnytysten jatkamiseen. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa synnytysten määrä on reilusti yli tuhat vuodessa eikä poikkeuslupaa ole tarvinnut hakea.

Myös Oulaskankaan sairaalalla oli aiemmin poikkeuslupa synnytyksiin, mutta siellä synnytystoiminta loppui vuoden vaihteessa.

Hämeenoja toteaa, että tämän vuoden loppuun mennessä alueen sairaaloiden on pohdittava yhdessä työnjakoa ja sitä, voivatko synnytykset jatkua kaikissa sairaaloissa, joissa on nyt poikkeuslupa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030