1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lapsen käteen kuuluu kynä, ei kivääri
Ajan­kohtai­sta 26/1999 vsk 54 s. 3104

Lapsen käteen kuuluu kynä, ei kivääri

Tämänvuotinen koululaisten taksvärkkikeräys käynnistyy 13.9. alkavalla viikolla ja sen teemana on Sudanin lapsisotilaiden kuntouttaminen ja paluu takaisin koteihinsa. Taksvärkki ry. kerää varoja yhdessä Ruotsin Pelastakaa Lapset -yhdistyksen kanssa, joka on jo parin vuoden ajan toiminut eteläisessä Sudanissa.

Sudanissa, niin kuin monessa muussakin maassa, käytetään alle 15-vuotiaita lapsia armeijan ja erilaisten aseellisten ryhmien apuna. Vuosikausia kestänyt sisällissota ja kapinat ovat verottaneet joukoissa taistelevien sotilaiden määrää ja tilalle on värvätty lapsia ja nuoria. Suurin osa lapsista liittyy pakotettuna sissiryhmiin tai armeijaan. Jotkut liittyvät vain säilyäkseen hengissä, kun perhettä ei enää ole.

Nuorimmat lapsisotilaat ovat vasta viisivuotiaita. He joutuvat toimimaan juoksupoikina sissileireillä, jossa heidän tehtäviinsä kuuluu ruoan kantaminen sotilaille, partiointi ja käymälöiden kaivaminen. Lapsisotilaita käytetään myös miinanraivauksessa, koska heillä on pienemmät kädet ja tarkat silmät. Ennen suuria hyökkäyksiä heidät saatetaan huumata tai juottaa humalaan, jotta he kestävät paineita paremmin.

Lue myös

Aseellisissa joukoissa taistelleet lapset ovat kokeneet äärimmäistä väkivaltaa ja kärsivät syvistä psykososiaalisista ongelmista. Heiltä on riistetty lapsuus ja heidät on pakotettu tekemään tekoja, jotka vammauttavat heidät sekä henkisesti että fyysisesti koko loppuelämäkseen. Heidän ainoa kiinnekohtansa elämässä on sissijoukko tai armeijan yksikkö, koska oma perhe tai koko heimo on tapettu.

Ruotsin Pelastakaa Lapset ry. on vuonna 1997 käynnistänyt hankkeen, jonka puitteissa on useille sadoille nuorille järjestetty mm. psykososiaalisia tukipalveluja kahdessa eri keskuksessa. Keskusten työntekijät auttavat lapsia sopeutumaan takaisin kotiin ja ympäröivään yhteisöön. Monet lapset ovat päässeet jälleen aloittamaan koulunkäynnin ja he osallistuvat perheen elannon hankkimiseen.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.