Ajan­kohtai­sta

Lasten ensimmäinen digihoitopolku auttaa yleiseen vaivaan

HUS:n digihoitopolku sujuvoittaa lasten päänsäryn hoitoa.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

HUS on avannut ensimmäisen lasten digihoitopolun. Päänsärkyyn keskittyvällä hoitopolulla voidaan kirjata oireita jo ennen vastaanottokäyntiä.

Päänsärkypäiväkirjan ja etukäteiskyselyn avulla toivotaan kartoittavan päänsärkytilannetta. Sähköinen kysely korvaa aiemmin postitse lähetetyt lomakkeet.

– Digihoitopolku ei korvaa tai vähennä kasvokkain tapahtuvia hoitokontakteja, vaan sujuvoittaa vastaanottokäyntejä, kun perusasiat lapsen tai nuoren tilanteesta ovat asiantuntijoilla tiedossa jo etukäteen, sanoo tiedotteessa lastenneurologi Tuuli Immonen.

Terveyskylästä eli erikoissairaanhoidon digitaaliselta palvelukanavalta löytyvällä digihoitopolulla on ohjeita päänsäryn hoidosta ja itsehoidosta. Viestien lähettäminen suoraan sairaanhoitajalle on myös mahdollista.

Yleinen vaiva lapsilla

Koulunsa aloittavilla lapsilla noin 10 prosentilla esiintyy toistuvia päänsärkyjä vähintään kerran kuukaudessa. Yli 10-vuotiailla pojilla on toistuvia päänsärkyjä joka neljännellä, tyttöjen osuus on hieman suurempi.

Päänsärky on tavallinen oire, johon vaikuttavat muun muassa liiallinen ruutuaika, vähäinen yöuni ja epäsäännölliset ruokailutottumukset.

Lue myös

– Jos päänsärky haittaa lapsen päivittäistä toimintaa lähdetään päänsärkyä selvittelemään terveyskeskuksen tai yksityisen lääkäriaseman kautta. Tarvittaessa tehdään lähete erikoissairaanhoidon puolelle tarkempiin tutkimuksiin. Ajanannon yhteydessä perhe saa myös tunnukset digihoitopolulle, kertoo Immonen.

Vanhemmat voivat hoitaa alle 10-vuotiaiden lasten terveysasioita digihoitopolulla. Tulevaisuudessa vanhemmat voivat hoitaa myös yli 10-vuotiaiden lastensa asioita digihoitopolulla.

Digihoitopolkuja kehitetään HUS:ssa muillekin lapsipotilasryhmille. Hoitopolku lasten epilepsiaan on testausvaiheessa ja lasten diabeteksen pumppuhoidon digihoitopolkua ollaan tekemässä.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030