Lehti 24: Ajan­kohtai­sta 24/1994 vsk 49 s. 2341

Lasten jalkavaivat yleisiä

Erilaiset jalkojen vaivat ovat esimurrosikäisillä varsin yleisiä. Osa vaivoista on yhteydessä erittäin runsaaseen liikuntaan tai toiseen ääripäähän, lähes olemattomaan liikunnan harrastamiseen. Tämä selvisi, kun lasten jalkavaivojen yhteyttä liikuntaharrastukseen selvitettiin Turussa.

Tutkimukseen osallistui kolmisensataa keskimäärin 10-vuotiasta koululaista. Heidän vanhempansa vastasivat kyselyyn, jossa kartoitettiin lasten liikuntaharrastusta ja jalkavaivoja. Lasten jalkaterän ja nilkan rakenne ja liikkuvuus tutkittiin.

Liikunnallisesti passiivisiksi luokiteltiin kolmannes lapsista ja erittäin aktiiviksiksi noin viidennes. 45 % katsottiin kohtuuliikkujiksi.

Kaikkiaan 45 prosentilla lapsista oli ollut jalkavaivoja, ja 25 % lapsista oli joskus joutunut keskeyttämään liikuntaharrastuksensa vaivojensa vuoksi. Lapsista 15 % oli joutunut hakeutumaan jalkavaivojensa vuoksi hoitoon. Tavallisimpia vaivoja olivat kasvukivut, nilkan nyrjähdys, jalkojen väsymisoireet, kantaluun alueen kivut, erilaiset polvikivut sekä säärikyhmykivut.

Lue myös

Liikunnallisesti aktiivisilla lapsilla oli enemmän kantaluu- ja säärikyhmykipuja kuin muilla. Väsymisoireita sekä akillesjänteen, säärikyhmyn ja jalkaterän kipuja oli sekä aktiivisimmassa että passiivisimmassa ryhmässä enemmän kuin kohtuuliikkujilla. Jalkojen tiettyjä virheasentoja, mm. yliliikkuvuutta, oli 45 %:lla lapsista. Kasvukivut eivät olleet yhteydessä jalkaterän rakenneominaisuuksiin tai liikunnan harrastamiseen.

- Lasten jalkakivut ovat harvoin pitkäaikaisia. Järkevä harjoittelu, urheilutossujen rakenteen huomiointi ja tukipohjallisten pitäminen pitävät yleensä kivut poissa, tutkimusta johtanut ylilääkäri Martti Kvist Turun Paavo Nurmi -keskuksen urheilututkimusasemalta evästää. (K-MP)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030