Ajan­kohtai­sta

Lasten kipukeskus aloitti toimintansa

Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskus edistää vaikeasta kivusta kärsivien lasten ja nuorten hoitoa moniammatillisesti.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Nina Kaverinen

Kansallinen lasten ja nuorten kivunhoidon ja tutkimuksen keskus on aloittanut toimintansa kesäkuun alussa Uudessa lastensairaalassa.

Kipukeskus edistää pitkäaikaisesta ja vaikeasta kivusta kärsivien lasten ja nuorten hoitoa moniammatillisesti.

Se tarjoaa konsultaatiopalveluita ja koulutusta Suomen yliopistollisille lastenklinikoille ja keskussairaaloille.

Keskuksessa tehdään myös lasten kivunhoidon tutkimusta. Sitä tehdään Suomessa ja muualla maailmassa toistaiseksi vähän.

Lasten kivun hoito vaatii erityisosaamista

Lapsen kipu on yksilöllistä kuten aikuisillakin. Osa lapsista tuntee kipua herkemmin kuin toiset. Lapsilla kivun arviointi on vaikeampaa kuin aikuisilla, koska se ilmenee eri-ikäisillä eri tavoin.

Lasten kivuista valtaosa on akuuttia kipua, joka loppuu itsestään kudosten paranemisen myötä. Pitkäaikaisia kipuja lapsille aiheutuu pitkäaikaisten perussairauksien kuten reuman, harvinaisten sairauksien tai syövän yhteydessä.

Erittäin vaativia potilaita ovat niin sanotut toiminnallisten kipuoireyhtymien potilaat. Laaja-alaista kipua on 7 prosentilla 10–12-vuotiaista ja 15 prosentilla 14–16-vuotiaista.

– Hoitamalla kipua hyvin sairaalahoitoajat lyhenevät, leikkausten jälkikomplikaatiot vähenevät, kivun kroonistumisen riski pienenee, sosiaaliset ja psyykkiset ongelmat ja terveydenhuoltopalveluiden käyttö vähenevät, sanoo ylilääkäri Eija Kalso HUS:n tiedotteessa.

Ohjausryhmä luotsaa tutkimusta ja kansainvälistymistä

Uuden lastensairaalan tukisäätiö lahjoitti HUSille 2,7 miljoonaa euroa keskuksen perustamiseen.

Lahjoitus kattaa kipukeskuksessa henkilöstökulut kolmeksi vuodeksi. Tämän jälkeen kuluista vastaa HUS. 

Lue myös

Tukisäätiö on mukana edistämässä uusien teknologisten innovaatioiden mukaan tuomista lasten ja nuorten kivunhoitoon.

Kipukeskukselle on perustettu ohjausryhmä, johon säätiö on nimennyt edustajikseen verkostojohtaja Minna Komun, johtava pelisuunnittelija Reko Ukon ja tiedejohtaja Aleksis Karmen. HUS on nimennyt edustajikseen toimialajohtaja Jari Petäjän, ylilääkäri Eija Kalson ja kehityspsykologian dosentti Anu-Katariina Pesosen.

Ohjausryhmä ohjaa kipukeskuksen toimintaa, jotta sen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälistymiseen liittyvät tehtävät ja tavoitteet edistyvät.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030