Ajan­kohtai­sta

Lasten oikeuksien sisällyttävä ammattilaisten koulutukseen

Lasten oikeuksien tulisi myös terveydenhuollon ammattilaisten perus- ja täydennyskoulutukseen, katsoo lasten kuritusväkivaltaa vähentämään pyrkivä toimintaohjelma.

Lasten oikeuksien tulisi sisältyä kaikkien lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten perus- ja täydennyskoulutukseen. Ammattilaisten olisi myös opittava kuulemaan paremmin lasten viestejä muun muassa aikuisten päihde- ja mielenterveysongelmista.

Näin todetaan kansallisessa lapsiin kohdistuvan kuritusväkivallan vähentämisen toimintaohjelmassa, joka luovutettiin tänään perjantaina peruspalveluministeri Paula Risikolle. Toimintaohjelma on laadittu lapsiasiainvaltuutettu Maria Kaisa Aulan johdolla.

Ohjelmassa todetaan, että kun ammattilaisten vuorovaikutustaidot lasten ja nuorten kanssa paranevat, lasten luottamus palveluihin lisääntyy. Aikuisten on osattava kertoa lapsille palveluista ymmärrettävästi. Tavoitteena on rohkaista lapsia kertomaan kokemastaan väkivallasta.

–Lapsilla on oltava tieto niistä aikuisista, joita heidän tuekseen on eri tilanteissa olemassa. Esimerkiksi koulun terveydenhoitajien ja kuraattoreiden pitää olla lapsille tuttuja ja läsnä koulun arjessa," lapsiasiavaltuutettu Aula painotti.

Työryhmä otti ehdotuksissaan huomioon myös lasten ja nuorten omat näkemykset kuritusväkivallan vähentämisen keinoista. Lasten mielestä tärkeimpiä keinoja ovat vanhemmille annettu tuki stressin ja alkoholin käytön vähentämisessä sekä neuvot kasvatustaidoissa.

Kuritusväkivaltaa vähennetään vanhempia tukemalla

Kansallisen lapsiin kohdistuvan kuritusväkivallan vähentämisen toimintaohjelman tavoitteena on lasten kokeman fyysisen kuritusväkivallan väheneminen puoleen vuoteen 2012 mennessä kaikissa väestöryhmissä.

Kuritusväkivallan kohteena on useimmiten alle kouluikäinen lapsi. Jos vanhemmat eivät käytä kuritusväkivaltaa lapsen ollessa pieni, on hyvin harvinaista, että he turvautuisivat siihen myöhemminkään.

Työryhmän mukaan kuritusväkivaltaa ehkäisevän työn tulisikin painottua pienten lasten perheiden palveluissa, erityisesti neuvolassa ja päivähoidossa. Työryhmä ehdottaa kotipalvelujen tarjoamista etenkin sellaisille perheille, joissa vanhemmilla on muita suurempi riski uupua. Neuvolassa tulisi käydä keskustelu lapsen kasvatuksesta sekä isän että äidin kanssa osana koko perheen terveystarkastusta.

Kuritusväkivalta vähentynyt Suomessa

Suomessa kuritusväkivalta kiellettiin lailla jo vuonna 1984. Kuritusväkivaltaa on esimerkiksi lapsen tukistaminen, läimäyttäminen, retuuttaminen ja muu lapsen kovakourainen käsittely. Kaikki kuritusväkivallaksi katsottavat fyysiset teot ovat rangaistavia pahoinpitelyrikoksia.

Kuritusväkivalta on Suomessa vähentynyt merkittävästi viimeisten 20 vuoden aikana. Vuoden 2008 lapsiuhritutkimuksen mukaan noin kolmannes lapsista oli kokenut 14 ikävuoteensa mennessä tukistamista. Sanallista väkivaltaa oli kokenut noin 40 prosenttia lapsista.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030