Ajan­kohtai­sta

Lasten ruumiillinen kurittaminen yleistä maailmassa

Lasten oikeuksien sopimuksessa vuodelta 1979 kielletään lapsiin kohdistuva väkivalta, myös ruumiillinen kurittaminen. Lähes kaikki maailman maat Yhdysvaltoja ja Somaliaa lukuun ottamatta ovat ratifioineet sopimuksen. Silti ruumiillinen kurittaminen on tavallista. Vain 24 maassa lasten ruumiillinen kurittaminen on kielletty laissa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Itkeva_tytto_Pixmac000030525243.jpg
Lasten oikeuksien sopimuksessa vuodelta 1979 kielletään lapsiin kohdistuva väkivalta, myös ruumiillinen kurittaminen. Lähes kaikki maailman maat Yhdysvaltoja ja Somaliaa lukuun ottamatta ovat ratifioineet sopimuksen. Silti ruumiillinen kurittaminen on tavallista. Vain 24 maassa lasten ruumiillinen kurittaminen on kielletty laissa. Kolmessa Pohjois-Carolinan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin ruumiillisen kurittamisen yleisyyttä ja kansainvälisten sopimusten vaikutusta asenteisiin.

Pediatrics-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin ruumiillista kuritusta kuudessa maassa: Egyptissä, Intiassa, Chilessä, Filippiineillä, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa. Tutkimuksen mukaan ruumiillinen kurittaminen on yhä hyvin tavallista kouluttamattomat äidit käyttivät todennäköisemmin ruumiillista kuritusta. Saman maan sisälläkin oli suuria eroja ruumiillisessa kurituksessa. Tutkimuksessa todettiin, että erityisen raakaa ruumiillista kuritusta, kuten polttamista tai kuristamista, tapahtui vain hyvin harvoin.

Child Abuse Review –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa verrattiin 3–11-vuotiaiden lasten ruumiillista kurittamista ja pahoinpitelyä Yhdysvalloissa vuosina 1975, 1985, 1995 ja 2002. Vuosien 1975 ja 2002 selkäsaunan käyttäminen rangaistuksena väheni. Silti yhä 79 % alle kouluikäisistä lapsista oli saanut selkäsaunan.

Toisessa Child Abuse Review –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin onko lasten oikeuksien sopimuksen ratifioiminen muuttanut lakeja tai asenteita lasten ruumiillista kurittamista kohtaan. Selvityksen mukaan missään Aasian tai Pohjois-Amerikan maassa ei ole kansallisella tasolla kielletty ruumiillista rangaistusta. Maissa, joissa ruumiillinen rangaistus on kielletty, myös yleinen asenne on kurittamista vastaan. Ei ole aivan selvää, kuinka paljon lait ovat vaikuttaneet lasten pahoinpitelyihin. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että pahoinpitelyt vähenevät lain voimaantulon myötä.

Pahoinpitelyn lailla kieltäneistä 24 maasta 19 on Euroopan maita. Kaikissa Pohjoismaissa lasten ruumiillinen kurittaminen on kielletty lailla.

Hertta Vierula
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030