Ajan­kohtai­sta

Lastenpsykiatriaa koteihin ja kouluihin

Kymenlaaksossa on otettu käyttöön uusi lastenpsykiatrinen hoitomuoto, jossa hoitajat jalkautuvat lapsen arjen ympäristöön.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000007093386.jpg
Kymenlaaksossa on otettu käyttöön uusi lastenpsykiatrinen hoitomuoto, jossa hoitajat jalkautuvat lapsen arjen ympäristöön.

Lääkärin työtä uusi malli muuttaa vähemmän kuin hoitajan. Hoitosuunnitelmat laaditaan kuten ennenkin, mutta potilaasta saadaan uudenlaista tietoa ja parempi kokonaiskuva. Ongelmiin odotetaan päästävän käsiksi nopeammin.

– Lapsen omassa ympäristössä ja tuttujen ihmisten seurassa on helpompi päästä lapsen arkeen kiinni, kertoo lastenpsykiatrian ylilääkäri Aila Riusala Careasta.

Vastaavanlaisia kehityshankkeita on käynnissä eri puolilla Suomea. Riusalan mukaan Kymenlaaksossa on haluttu laajentaa jalkautumista niin, että mukaan on otettu kodin lisäksi myös koulut ja päiväkodit, tarvittaessa myös vaikka harrastusympäristö.

Ajatuksena on, että hoitajan avulla myös vanhemmat ja muut verkostot oppivat tukemaan lasta paremmin. Lapsi, perhe ja verkosto oppivat samaan aikaan lapsen kanssa uusia keinoja toimia vaikeissa tilanteissa.

– Tällaisella hoidolla on ihan erilainen teho kuin tapaamisilla tunnin verran viikossa.

Tarkoitus on, että tietotaidon lisääntyminen päiväkodeissa ja kouluissa helpottaa jatkossa myös uusien potilaiden hoitoa.

Kymenlaakson mallissa hoitaja on mukana lapsen arjessa enimmillään neljänä päivänä viikossa kolme tuntia kerrallaan. Kotona, koulussa ja päiväkodeissa tapahtuva hoito vähentää sekä vastaanottokäyntejä poliklinikalla että ympärivuorokautisia osastohoitojaksoja.

Hoidon onnistuminen vaatii sitoutumista myös perheeltä. Kotisairaala ei toimi ilman perheen suostumusta.

– Osalle ihmisistä voi olla vaikeaa päästää hoitaja kotiinsa, Riusala arvioi.

Uusi hoitomuoto on suunnattu alle 13-vuotiaille. Tarkoitus on, että uusilla keinoilla tiivistä hoitoa pystytään myös tarjoamaan entistä useammalle tarvitsijalle.

– Osastohoitoon on myös yhä mahdollista tarvittaessa päästä, Riusala vakuuttaa.

Lastenpsykiatrinen kotisairaala alkoi toimia vuoden alussa kokeiluna. Lokakuun alussa siitä tehtiin pysyvä hoitomuoto. Yhtenä esikuvana on Ruotsissa käytössä oleva niin kutsuttu mellanvård.

– Kymenlaaksossa Ruotsin malli on sovitettu suomalaiseen palvelurakenteeseen ja mentaliteettiin sopivaksi, Riusala kertoo.

Hertta Vierula
Kuva: Pixmac/Ana de Sousa

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030