1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lastenpsykiatriassa varaudutaan potilasmäärän kasvuun syksyllä
Ajan­kohtai­sta 24-33/2020 vsk 75 s. 1488

Lastenpsykiatriassa varaudutaan potilasmäärän kasvuun syksyllä

Lastenpsykiatriassa varaudutaan potilasmäärän kasvuun syksyllä Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Lähetteiden määrä on vähentynyt HUS:n lastenpsykiatriassa. Tammi-toukokuussa lähetteitä vastaanotettiin 15–20 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Kun koulut ovat olleet kiinni, lapset eivät ole ohjautuneet sitä kautta hoitoon, sanoo HUS:n lastenpsykiatrian linjajohtaja Leena Repokari.

Myös osastojaksoja ja vastaanottokäyntejä on peruttu.

– Näiden lasten ongelmat eivät valitettavasti katoa mihinkään, vaan on odotettavissa, että vaikeudet tulevat esiin myöhemmin.

Kun kaikki tuttu ja turvallinen katoaa

Lasten elämään on voinut tulla kerralla monia muutoksia, kun kouluun ei ole päässyt, harrastukset ovat jääneet pois, kavereita ei ole juuri voinut tavata ja hoitosuhteetkin ovat saattaneet olla katkolla.

– On rankkaa, kun kerralla katoaa kaikki tuttu ja tavallinen. Myös aikuiset ovat näinä aikoina tavallista kuormittuneempia, ja se vaikuttaa lapsiin.

Repokari onkin eniten huolissaan lapsista, joiden kotiolot ovat huonot. He ovat poikkeustilanteessa saattaneet menettää kaikki hyvät aikuiskontaktit.

Lastenpsykiatriassa on kehitetty intensiivistä etähoitoa korvaamaan osastojaksoja koronaepidemian aikana. Siitä on saatu hyvää palautetta. Etähoito toimii erityisesti silloin, kun hoitosuhde on hyvä.

Mutta jos hoitomotivaatio on epävarma, etätapaamisista on helpompi luistaa. Paljon jää myös näkemättä ja huomaamatta. Pahimmillaan lapsen mielipide jää vähemmälle huomiolle, kun aikuiset ovat äänessä.

Osalle lapsista poikkeusajat ovat voineet tehdä myös hyvää. Monet kiusatut lapset ja ne, joilla on keskittymisvaikeuksia, ovat hyötyneet etäkoulusta. Neuropsykologit ovat järjestäneet etätukea lapsille, joilla on ollut koulussa vaikeuksia.

Etäkäytännöt tulivat jäädäkseen

Lähetteiden määrän odotetaan kasvavan syksyllä. Siihen pyritään varautumaan nyt.

Lue myös

– Yritämme hoitaa keskeneräiset diagnostiset selvitykset ja hoitosuunnitelman pohjaksi tehtävät tutkimukset tämänhetkisille potilaille mahdollisimman pitkälle ennen kesää.

Prosesseja ei kuitenkaan pystytä nopeuttamaan määräänsä enempää. Kysyntä on lastenpsykiatriassa kasvanut tasaisesti yli kymmenen vuoden ajan.

– Vaikka tänä keväänä on ollut tavallista hiljaisempaa, se ei ole tarkoittanut tyhjäkäyntiä.

Repokari arvioi, että osa nyt kokeilluista etäkäytännöistä jää elämään.

– Etävastaanotto on parhaimmillaan esimerkiksi silloin, kun se mahdollistaa eri paikkakunnilla asuvien vanhempien osallistumisen hoitoon.

Kirjoittajat
Hertta Vierula
hertta.vierula@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Päätöksiä rokotteiden myyntiluvista odotetaan lähiviikkoina

Tavoitteena on aloittaa koronapotilaita hoitavan henkilöstön rokotukset ensi vuoden alussa.

Työssä
Tuntematon lapsi autossa – osa 2

Ambulanssi toi pääsiäispäivänä yhteispäivystykseen 78-vuotiaan miehen, joka piti autossaan ollutta huopaa vieraana lapsena.

Ajassa
Ilmasto yhdisti lääkärit

Elokapina-liike sai oman lääkäriryhmän.

Ajassa
Laura Palanterä valittiin vuoden syöpälääkäriksi

Vuoden syöpälääkäri puhuu kotisaattohoidon puolesta.