Leikkausrobotiikka ei saa johtaa harhaan
DI Tapani Koivukangas kehitti väitöstutkimuksessaan menetelmiä kirurgisten paikannuslaitteistojen tarkkuuden määrittämiseen.
Täsmäkirurgian tekniikoita ja teknologioita on alettu käyttää viime aikoina yhä enemmän. Niiden aikaansaama hyöty verrattuna kustannuksiin on erittäin korkea. Potilaiden vaikeita kasvaimia voidaan hoitaa paremmin ja tehokkaammin. Sairaalassaoloajat ovat lyhentyneet viikoista muutamaan päivään. DI Tapani Koivukangas kehitti väitöstutkimuksessaan menetelmiä kirurgisten paikannuslaitteistojen tarkkuuden määrittämiseen.
Täsmäkirurgiassa käytetyt teknologiat pohjautuvat kuvaohjattuihin kirurgisiin paikannuslaitteisiin. Kuvaohjattuihin laitteisiin kuuluvat kirurgiset navigaattorit, kirurgiset robotit ja kuvantalaitteet. paikannuslaitteistojen ja robottien yleistyminen on nostanut sairaaloissa esiin yleisen ongelman paikannustarkkuuden määrittämisessä käytännön olosuhteissa. Erittäin tärkeää tämä on neurokirurgiassa ja muissa hyvin vaativissa leikkauksissa, joissa leikattavan kohteen tarkka sijainti ja siten sen hoito on avain potilaan tervehtymiseksi.
Väitöstutkimuksessa esitetään kirurgisten yksiköiden käyttöön menetelmä ja työkaluja, fantomeja, käytössä olevien paikannuslaitteistojen tarkkuuden määrittämiseen. Fantomi on yleinen nimitys hoitokohteelle, jota käytetään ihmisen korvaajana etenkin operaatioita suunniteltaessa, uusia tekniikoita kehitettäessä ja laitteistojen toiminnan tarkastamisessa lääketieteessä. Näin leikkaukset voidaan tarkentaa optimaalisiksi jo ennen kuin hoidetaan itse potilasta. Tässä tutkimuksessa fantomit suunniteltiin sisältämään ennalta määritetty kirurginen kohdealue, mikä rajattiin käsittämään ihmisen kallon tilavuus.
Kokeellisten tulosten perusteella työssä kehitetyt menetelmät ovat luotettavia ja tarkkoja kirurgisten paikannuslaitteistojen tarkkuuden määrittämiseen sairaalaoloissa.
DI Tapani Koivukangas väitöskirja ”Methods for Determination of the Accuracy of Surgical Guidance Devices: A study in the region of neurosurgical interest (Kirurgisten paikannuslaitteiden tarkkuudenmääritysmenetelmiä: Tutkimus neurokirurgisessa kohdealueessa)” tarkastetaan Oulun yliopistossa 21.9.2012.
Kuva: Pixmac