Ajan­kohtai­sta

Levottomien jalkojen oireyhtymää potevilla enemmän erektiohäiriöitä

Erektiohäiriöt ovat tuoreen tutkimuksen mukaan yleisempiä niillä keski-iän ohittaneilla miehillä, jotka potevat levottomien jalkojen oireyhtymää.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/VanhamiesrannallabyPhotooiasson-Pixmac000000968659.jpg
Erektiohäiriöt ovat yleisempiä niillä keski-iän ohittaneilla miehillä, jotka potevat levottomien jalkojen oireyhtymää, todetaan Sleep-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Tutkimuksessa käytettiin 23 119 miehen tietoja. Miehet osallistuivat Yhdysvalloissa käynnissä olevaan Health Professionals Follow-up -kohorttitutkimukseen ja olivat iältään 56–91-vuotiaita. Miesten keskimääräinen ikä oli 69 vuotta. Diabetesta ja niveltulehdusta sairastavat jätettiin pois tästä osatutkimuksesta.

Tutkittavilta kysyttiin vuonna 2002, oliko heillä todettu levottomien jalkojen oireyhtymä ja kuinka vakava se oli. Miehistä levottomien jalkojen oireyhtymä oli diagnosoitu 944:llä eli noin 4 %:lla. Noin 41 %:lla eli 9 433 miehellä oli erektiohäiriöitä.

Levottomien jalkojen oireyhtymän ja erektiohäiriöiden yhteyden todettiin olevan riippumaton iästä, painoindeksistä, antidepressanttien käytöstä, ahdistuneisuudesta ja muista levottomien jalkojen oireyhtymälle altistavista riskitekijöistä. Oireyhtymää potevista 53 % ja sitä potemattomista 40 % kertoi kärsivänsä erektiohäiriöstä.

Erektiohäiriöt olivat 16 % todennäköisempiä miehillä, joilla levottomat jalat oireilivat 5–14 kertaa kuukaudessa. Niillä, joilla oli jalkaoireita 15 kertaa kuussa tai useammin, oli 78 % todennäköisemmin erektiohäiriöitä kuin oireettomilla.

Miehet, joilla oli levottomien jalkojen oireyhtymä, olivat vanhempia ja todennäköisemmin valkoihoisia. Myös erektiohäiriöiden esiintyvyys lisääntyi iän myötä.

Tulokset osoittavat, että kyseisillä häiriöillä on todennäköisesti yhteisiä mekanismeja, arvioi tutkimusta johtanut Xiang Gao. Yhteyden taustalla voisi olla dopamiinin vajaatoiminta keskushermostossa, mikä on aiemmin liitetty molempiin häiriöihin.

Tutkijat huomauttavat, että häiriöiden välinen yhteys voi liittyä myös levottomien jalkojen oireyhtymän aiheuttamiin ja yhdessä sen kanssa esiintyviin muihin unihäiriöihin. Esimerkiksi obstruktiivinen uniapnea ja unideprivaatio voivat vähentää veren testosteronipitoisuutta.

Tutkijat tähdentävät, että tutkimuksen luonne ei mahdollistanut kausaalisuuden määrittelyä.

Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030