Ajan­kohtai­sta

Lihavuuden geneettinen tausta avautuu

Lihava vai laiha? Omena vai päärynä? Poikkeuksellisen laajat tutkimukset paljastavat uusia lihavuuteen liittyviä geenilokuksia.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/mittanauha.jpg

Lihava vai laiha? Omena vai päärynä? Nature Genetics julkaisi kaksi tutkimusta, jotka tuovat paljon uutta tietoa lihavuuden geneettisestä taustasta.

Kyseessä on tähän asti laajin ihmisen geneettisiä ominaisuuksia tarkasteleva tutkimus. Yli 400 tutkijan tutkimukset käsittävät lähes neljännesmiljoona henkilöä.

Vyötärö-lantiosuhdetta koskeva tutkimus paljasti 13 uutta geenilokusta, jotka ovat yhteydessä siihen (RSPO3, VEGFA, TBX15-WARS2, NFE2L3, GRB14, DNM3-PIGC, ITPR2-SSPN, LY86, HOXC13, ADAMTS9, ZNRF3-KREMEN1, NISCH-STAB1 ja CPEB4). Vain yksi lokus oli aiemmin tunnettu. Seitsemällä näytti olevan enemmän vaikutusta naisiin kuin miehiin.

Painoindeksiä koskeva tutkimus varmisti 14 tunnettua, lihavuuteen yhdistettyä geenilokusta ja tunnisti 18 uutta.

– Yksi tutkimuksen jännittävimmistä puolista on, että useimmat tunnistetuista painoindeksiin liittyvistä varianteista voi paikallistaa geeneihin, joita ei ole aiemmin yhdistetty lihavuuteen. Tämän työn kautta havaitsemme, että lihavuuden biologinen perusta on laaja, vaihteleva ja pitkälti määrittelemätön, tutkija Elizabeth K. Speliotes toteaa EurekAlertin mukaan.

Geenit selittävät kuitenkin vain pienen osan siitä, miksi painossa on niin suurta vaihtelua ihmisten välillä. Toisenlaisia tutkimuksia ja tuloksia aiheesta tarjoaa tuoreeltaan JAMA. Kahden lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan elintapainterventiot eli liikunta ja laihdutusohjelma voivat tuottaa hyviä tuloksia vakavastikin ylipainoisilla aikuisilla. Myös kardiometabolisiin riskitekijöihin voi vaikuttaa.

– Tuloksemme osoittavat vahvasti, että terveydenhuoltojärjestelmien kannattaisi järjestää intensiivisempiä elintapainterventioita, sellaisia kuin tutkimuksessamme. Niiden pitkäaikaisvaikutuksia ja taloudellista kannattavuutta pitää tutkia edelleen, tutkijat toteavat.

Lihavuuden lisääntyminen on yksi globaaleista terveysongelmista. Suomalaisista miehistä normaalipainon ylittää kaksi kolmasosaa ja naisista runsas puolet.

Miia Soininen
Kuva: panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030