Lehti 20-21: Ajan­kohtai­sta 20-21/1998 vsk 53 s. 2318

Liikennekuolemat kasautuvat kehitysmaihin

Liikenteessä on kuollut tällä vuosisadalla jo 30 miljoonaa ihmistä. Vuoteen 2020 mennessä kolarit tappavat ja vammauttavat enemmän ihmisiä kuin sodat, tuberkuloosi, HIV ja hengitystiesairaudet. Vain mielenterveysongelmat ja sydänsairaudet ovat tuolloin tuhoisampia, todetaan Punaisen Ristin katastrofiraportissa. Ongelma kasautuu kehitysmaihin, joissa jo nyt tapahtuu 70 % onnettomuuksista. Eniten onnettomuuksia tapahtuu köyhimmille ja nuorille. Kehitysmaissa kolareissa kuolleista on alle 15-vuotiaita 15 %, muualla 6 %. Liikennekuolema on 15-44-vuotiaiden miesten johtava kuolinsyy kehitysmaissa.

Kehitysmaiden synkkiin lukuihin on monia syitä. Teiden ja autojen heikko kunto, turvallisuusmääräysten puutokset sekä ensiapu- ja sairaalapalvelujen vähyys yhdessä liikenteen rajun kasvun kanssa lisäävät liikennekuolemia. Kehitysmaiden teillä liikkuu ajoneuvojen joukossa jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja eläimiä, joiden riski vammautua tai kuolla on suuri. Maiden välisissä vertailuissa on todettu, että esim. Etiopiassa sattuu 191,6 liikennekuolemaa 10 000 ajoneuvoa kohti, kun sama luku Australiassa ja Japanissa on 1,9.

Punaisen Ristin raportissa todetaan, että liikenneturvallisuutta voidaan lisätä hyvillä liikennejärjestelyillä ja kunnollisilla autoilla nopeammin kuin yrittämällä muuttaa autoilijoiden asenteita. Koulutus ja valistus on vietävä kyliin ja kaupunkeihin ihmisten pariin, jotta lukutaidottomat aikuiset ja koulutusta vaille jäävät lapset pääsevät siitä osallisiksi.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030