Ajan­kohtai­sta

Liikuntaa lääkkeeksi terveyseroihin

Savuttomuus ja liikunnan lisääminen ovat keskeiset 
keinot terveyserojen kaventamisessa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/liikuntaweb.jpg

Terveyseroja voi ja pitää kaventaa, mutta onnistuminen vaatii terveydenhuollon lisäksi muun yhteiskunnan osallistumista, katsotaan sairaanhoitopiirien terveyden edistämisen yksiköissä.

Heikoimmin pärjäävän väestönosan terveyteen vaikuttaminen on yksi perusterveydenhuollon tai terveyden edistämisen yksiköiden monista tehtävistä.

Yksikön johtaja, ylilääkäri Simo Kokko kertoo, että Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ideoita terveyserojen kaventamiseen on kerätty paikallistasolta.

– Tällä kertaa ei ole kaadettu terveysvalistusta ylhäältä alaspäin, vaan on kuultu ja toteutettu kentän ajatuksia. Vastikään päättyneessä TERVIS-hankkeessa alueen kunnat kehittivät omanlaisiaan ratkaisuja, Kokko sanoo.

Heinävedellä luotiin työttömien terveystarkastusmalli mukaillen työterveyspalveluita. TE-keskus ohjaa työttömäksi jääneen tai kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvan kuntalaisen terveystarkastukseen kouluterveydenhoitajan vastaanotolle.

Lapinlahdella on otettu tavoitteeksi saada mahdollisimman monet kuntalaiset liikuntapalveluiden käyttäjiksi. Osallistumiskulut on pyritty laskemaan alas.

– Innovatiivisimmiksi terveyden edistäjiksi ovat osoittautuneet noin 10 000 asukkaan kunnat, joissa terveys- ja so­siaalitoimi pystyvät tekemään ketterää yhteistyötä, Simo Kokko mainitsee.

Lääkäri ohjaa liikuntaneuvontaan

Myös Pirkanmaalla yhdeksi keskeisistä keinoista on otettu liikunta.

– Nokialla on satsattu tähän erityisesti. Terveyskeskuslääkärit ottavat liikunta-asiat puheeksi potilaiden kanssa ja ohjaavat heitä lähetteellä liikuntaneuvontaan, ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksiköstä kertoo.

Lääkäreillä on tärkeää olla tiedossa paikka, jonne potilaan voi ohjata saamaan ohjausta. Nokialla liikuntaneuvoja saattelee potilaan tarvittaessa liikkumisen alkuun. Uimahallissa on tarjolla matalan kynnyksen vesiliikuntaryhmiä.

– Kouluissa on korvattu tuoleja jumppapalloilla ja lisätty aktiivisuutta koulupäiviin.

Sairaanhoitopiirin verkkosivuille on tuotu elintapaohjeita.

Savuttomuuden edistäminen näkyy erityisesti TAYS:n toiminnassa. Henkilökuntaa on koulutettu ottamaan tupakointi puheeksi eri tilanteissa ja kiinnittämään huomiota omiin tottumuksiin.

– Vielä jokin aika sitten oli tavallista nähdä sairaalan omaa väkeä polttamassa tupakointi kielletty -kyltin alla. Nyt suhtautuminen on muuttunut.

Etäohjausta painonhallintaan

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä savuttomuuteen kannustaminen on yksi painopisteistä.

– Tupakointi selittää edelleen voimakkaasti elinajan eroja eri sosiaaliryhmissä, asiantuntijalääkäri Veikko Kujala sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksiköstä perustelee.

Sairaanhoitopiirin pilotissa verisuonikirurgiseen leikkaukseen valmistautuville potilaille tarjotaan tehostettua tukea tupakoinnin lopettamiseen. Tavoitteena on, että ainakin puolet onnistuisi lopettamaan ennen leikkausta.

Myös aikuisten lihavuuden hoitoon on etsitty uusia keinoja. Terveyskeskuksia on aktivoitu perustamaan laihdutus- ja painonhallintaryhmiä.

– Osa ryhmistä on videovälitteisiä: niissä ravitsemusterapeutti antaa osallistujille etäohjausta. Alustavat tulokset ovat rohkaisevia.

Terveyden edistämisen ylilääkäri Sinikka Bots HUS:n perusterveydenhuollon yksiköstä korostaa, että terveyserojen kaventamisen tavoite on integroitavissa kaikkeen tekemiseen.

– Tällöin katsotaan ihmisen arjessa pärjäämisen kokonaisuutta eikä jäädä tuijottamaan diagnoosia.

Mari Vehmanen
Kuva: PantherMedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030