Ajan­kohtai­sta

Liikuntalääkäri kinesioteippauksesta: vaikuttaa tehokkaalta muun hoidon ohella

Lontoon olympialaiset toivat värikkäät kinesioteipit maallikoidenkin tietoon. Kokemusperäisen ja kliinisen näytön perusteella kinesioteippaus näyttää olevan tehokas hoitomuoto muun hoidon ja kuntoutuksen ohella, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_kinesioteippi.jpg

Värikkäät kinesioteipit hämmästyttivät monia katsojia Lontoon olympialaisissa.

– Hoitomuotona teippauksen ajatellaan perustuvan siihen, että toiminnallisella ihoteipillä vaikutetaan ihonalaiseen kudokseen. Teippauksen aiheuttamalla eriasteisella jännityksellä nostetaan ihoa, jolloin alla oleva sidekudos saa enemmän liikkumatilaa ja kipu- ja liikeaistimusreseptoreiden ärsytys vähenee. Tämä vähentää aivoille välittyvää signaalia, kuvaa liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka Mehiläisestä.

Mekanismilla pystytään hänen mukaansa vaikuttamaan potilaan kokemiin oireisiin, kuten kipuun ja turvotukseen, sekä kohentamaan liikeaistimusta ja lihastuntoa.

– Kokemusperäisen ja kliinisessä työssä saadun näytön perusteella kinesioteippaus näyttää olevan tehokas hoitomuoto muun hoidon ja kuntoutuksen ohella. Ainoana hoitona se tehoaa harvoin, Laukka sanoo.

Hän pitää kinesioteippausta turvallisena hoitokeinona. Haittoina on mainittu lähinnä ihon ärsytysoireita herkkäihoisilla, mutta niihin voi vaikuttaa teipin valinnalla.

Kaikille teippaus ei kuitenkaan tuo helpotusta.

– Oman kokemusperäisen tiedon perusteella teippaus hyödyttää etenkin urheilijoita. Treenattu kroppa on tottunut vastaanottamaan erityyppisiä ärsykkeitä ja reagoi hoitoon keskimääräistä herkemmin.

Vankka tutkimusnäyttö puuttuu

Vankka tutkimusnäyttö kinesioteippauksen vaikutuksesta kuitenkin puuttuu. Kinesioteippaus kehitettiin Japanissa 1970-luvulla, mutta urheilijat ovat ottanet teipit laajasti käyttöön vasta viime vuosina.

– Tieteellistä näyttöä kerätään vähitellen. Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta, jotta saadaan riippumattomia tutkimustuloksia laajalla otoksella ja pitkällä seurannalla.

Teippien värikkyyden Laukka arvelee johtuvan japanilaisesta väriterapiasta.

– Aasialaisilla värien käyttö kinesioteipeissä perustuu väriterapiaan. Länsimaissa värivalinta on sattumanvaraista.

Suvi Sariola

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030