Liiton ohjus vallan käytävillä
Neuvottelua, lobbausta, silakkapihvejä ja Sinuhe egyptiläistä. Niistä koostui Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalaisen lokakuinen viikko.
Suurin osa tästä työstä on maratonia, Risto Ihalainen kuvaa. Lakivalmistelu kestää pitkään. Monet direktiivit ja lait, joihin Lääkäriliitto yrittää nyt vaikuttaa, tulevat voimaan noin 5–10 vuodessa.
– Siinä saa joskus moneen kertaan vakuutella jäsenille, että hereillä ollaan ja vaikutetaan asioihin. Keskeneräisistä valmisteluista ei kuitenkaan aina voi huudella.
Työhön kuuluu myös ”kyhnyttelyä ja kumppanuutta”. Kokouksissa kuulee viralliset kannat ja käytäväkeskusteluissa saa tietää luottamuksellisesti myös mitä ministeriössä, järjestöissä, laitoksissa ja muualla terveydenhuollon kentällä epävirallisesti ajatellaan.
– Arvoa on silläkin, että tietää, missä asioissa muut toimijat ovat Lääkäriliiton kanssa samoilla linjoilla. Ne asiat etenevät toki sutjakkaimmin, joissa monen intressit kohtaavat.
Pitää puhua potilaasta...
Yksi tämän hetken kuumista kysymyksistä on sote-uudistukseen liittyvän järjestämislain sisältö ja aikataulu.
– Näyttää siltä, että sote-laki jumiutuisi. Kunnille annettiin niin pitkä lausumisaika, että seuraavat vaalit painavat jo päälle, eikä eduskunta ehdi laajaa lakia käsitellä.
Ihalaisen mukaan tämä ei välttämättä ole huono asia. Lääkäriliiton kanta on, että uudistukseen tarvitaan aikaa ja rahoitus pitää käsitellä yhdessä järjestämistavan kanssa.
– Pitäisi puhua potilaasta ja rahoituksesta, ei vain hallintorakenteesta.
... hillitä paniikkimielialaa...
Risto Ihalainen kommentoi säännöllisesti jäsenistön keskustelua FiMnetin keskustelupalstalla.
– Olen katsonut, että se on tärkeä foorumi, jolla voi levittää oikeatakin tietoa.
Tällä hetkellä niin keskustelutaulut, Ihalaisen saama sähköposti kuin hänelle tulevat puhelutkin ovat täynnä huolta e-reseptistä.
– Välillä kyllä tuntuu, että kun paniikki leviää, on ihan sama mitä sanoo. Hallituksen esitys e-reseptilain muutoksesta on tulossa eduskunnalle tämän syksyn aikana. Siihen on yritetty vaikuttaa ahkerasti.
Ihalainen kiteyttää, että sähköisen reseptin käyttöpakkoon on tulossa niin paljon poikkeuksia, että lääkärin pitäisi kyllä pärjätä.
Ihalainen saa paljon yhteydenottoja myös muilta kuin lääkäreiltä.
– Lääkintöhallituksen puutteessa Lääkäriliittokin tuntuu kelpaavan moneen.
... käyttää paukut oikein...
Ihalaisen pöydälle tulee pari, kolme lausuntopyyntöä viikoittain. Seurantaviikolla kommentoitavana olivat Fimean veriturvallisuusmääräys, lääketeollisuuden eettiset ohjeet ja Suomen kanta Euroopan komission ehdotukseen psykoaktiivisia aineita koskevan Euroopan unionin asetuksen antamiseen.
– Lääkärintyöhön suoraan tai välillisesti vaikuttavaa valmistelua, johon voisi puuttua, olisi loputtomasti, mutta voimavarat on suunnattava tärkeimpiin paikkoihin. Niin kuin tykistömajuri aikoinaan Rovajärvellä sanoi, ”kun kranaatteja on vähän, ne pitää ampua sinne, missä ne eniten vastapuolta haittaa, eikä demokraattisesti roiskia ympäri metsiä”.
Kansainvälisissä yhteyksissä on Ihalaisen mukaan tullut selväksi, että Suomessa lakivalmisteluun pääsee vaikuttamaan silti paremmin, kuin monessa muussa maassa ja säädökset ovat siten paremmin hyväksyttävissäkin.
– Täällä osalliset ovat oikeasti mukana lakien ja EU-kantojen valmistelussa.
... ja joskus käyttäytyä huonosti
Virkaehtosopimuksen hyväksyminen ja koko tulossopimuksen syntyminen oli Ihalaisen mielestä tarpeen.
– Nyt oli oikea aika osoittaa tilannetajua ja hyväksyä sopimus vaikka pitkinkin hampain. Talouskriisi on ehkä saavuttanut pohjan, mutta pitkä matala on vielä edessä.
Ihalainen kuvaa työtään enimmäkseen puurtamiseksi: tuhansia sivuja pykälätekstejä perusteluineen, junnaavaa valmistelua, tiedonhankintaa eri toimijoilta, raporteista ja netistä, viljalti kokouksia, joissa ei aina kovin syvälliseen käsittelyyn päästä.
– Harvoin tässä työssä liiton iso ja ruumiikas ohjus vain jyräyttelee punnittuja puheita liiton kantana.
Hän valaisee, että päättäjillä on paljon eriseuraisia kuultavia, eikä kuuleminen vielä tarkoita kuuntelemista. Ihalainen tunnetaankin mieleen jäävistä lausahduksistaan ja värikkäistä kielikuvista.
– Joskus pitää käyttäytyä vähän huonostikin, että asia jää päättäjän mieleen.
Kalenterimerkintöjä 23.-29. lokakuuta
Keskiviikko 23.10.2013
9–10.30, Työterveyspäivät
”Kuuntelin toimiston työsuojelupäällikkönä esityksiä uudesta työterveysasetuksesta. Tiedolla on käyttöä myös liiton johtamiskoulutuksessa, johon osallistuu moni työterveyshuollon lääkäri”
12–16, Kansanterveyden neuvottelukunta
”Poikkisektoraalinen lakisääteinen elin, jossa istuu väkeä ministeriöistä, järjestöistä, tutkimuslaitoksista, Kelasta ja kunnista. Siellä kuulee, mitä eri puolilla ajatellaan ja suunnitellaan ja mitä STM:ssä on lähiaikoina tekeillä. Tänään käsiteltiin sote-uudistuksen lisäksi vuoden 1987 syntymäkohortin eli laman lasten terveyttä. Moni oli huolissaan nuorisopsykiatrian tilanteesta. Totesin, että moni häiriköksi ajautuva säästyisi psykiatriselta diagnoosilta, jos pieniä neurologisia pulmia kuntoutettaisiin ajoissa.”
Torstai 24.10.
9–16, Lääkäriliiton hallituksen kokous
”Virkaehtosopimusta neuvotteleva ryhmä toi hallituksen tiedoksi neuvottelutilanteen. Hallitus siunasi neuvotteluryhmän aikomukset.”
10–11.30, Eduskunta, sosiaali- ja terveysvaliokunta
”Kävin välillä eduskunnassa kuultavana, kun valiokunnassa käsiteltiin lääkelain muutoksia, jotka johtuvat lääketurvallisuusdirektiivin jalkautuksesta ja potilasdirektiivin myötä tulevasta eurooppalaisesta reseptistä.”
Perjantai 25.10.
8.00, Lääkäriliiton hallituksen kokous jatkuu
”Hallitus esitti valtuustolle neuvottelutuloksen hyväksymistä.”
9–14, Lääkäriliiton valtuuskunta
”Olin tyytyväinen kun lääkärisopimus hyväksyttiin.”
14–18, Akavan hallitus
”Kokouksessa todettiin, että saavutettu tulosopimus on riittävän kattava, vaikka joitain aloja jäi ulkopuolelle.”
Viikonloppu 26.–27.10.
”Tavallisesti pistän puhelimen viikonlopuksi mykäksi, mutta nyt jätin päälle tulosopimuksen takia. Yksi toimittaja soitti. Tein silakkapihvejä ja lammaspataa jälkikasvulle, istuttelin krookuksia ja skilloja. Luin Tuntemattoman sotilaan ja Sinuhe egyptiläisen. Ehdin hyvin molemmat, tuttuja kirjoja.”
Maanantai 28.10.
”Aamupäivän tein konttoritöitä. Tarkistin viikonloppuna tehdyn haastattelun, valmistelin Suomen maakatsauksen Euroopan yleislääkäriunioniin ja kirjoitin lääkäreiden hyvinvoinnista Euroopan lääkärien pysyvän komitean CPME:n kokousta varten. Tarkastin pinon laskuja ja kommentoin keskustelua FiMnetissä.”
14.00, Opiskelijoiden EU-ryhmäopetus
”Tapaamiset opiskelijoiden kanssa ovat ilonpilkahduksia. Hyviin käsiin jää jälkeemme lääkärin työ.”
Tiistai 29.10.
10.00, Akava
”Akavassa ei ole omaa asiantuntijalääkäriä, joten kysyvät usein Ihalaiselta. Neuvopitoa oli potilasdirektiivistä ja tapaturmalain uudistamisesta.”
13.00, Lääkäriliiton toimiston johtoryhmä
”Kävimme läpi voimavarat työssä -kyselyn tuloksia. Kysely näyttää, että toimistossa menee nyt selvästi paremmin kuin muutama vuosi sitten, kun strategiamuutokset vietiin nopealla aikataululla läpi.”
17–20, Professiovaliokunnan kokous Tampereella
”Olen tosi tyytyväinen liiton aluetoiminnan satsaamiseen. Alustin potilaan kasvavasta valinnanvapaudesta. Käytiin oivaa keskustelua lääkärin hyvinvoinnista ja eettisten ohjeiden uudistamisesta, joihin tuli uusia, raikkaita ideoita.”
Hertta Vierula
Kuva: Mikko Käkelä