Lisää pätevyyttä päivystykseen
Päivystävien lääkäreiden koulutusta tulisi kohentaa ja osaamisen takaamiseksi pitäisi perustaa akuuttilääketieteen erikoisala, päivystyshoidon kansallisia kriteerejä määritellyt työryhmä linjaa.
Kiireellistä päivystyshoitoa tarvitsevien potilaiden hoitoon pääsy ei ole Suomessa nykyisin yhdenvertaista eikä annettu hoito aina korkealaatuista, toteaa päivystyshoidon kansallisia kriteerejä määritellyt työryhmä. Työryhmän raportti luovutettiin ministeri Paula Risikolle tänään.
Erikoislääkäritasoisten päivystyssairaaloiden määrää tulisi vähentää ja päivystävien lääkäreiden koulutusvaatimuksia tiukentaa, ryhmä toteaa. Ryhmän mukaan osaamisen takaamiseksi tulee perustaa akuuttilääketieteen erikoisala.
Päivystyspoliklinikat keskittyisivät jatkossa vain päivystyspotilaiden hoitoon. Päivystyspalveluihin hakeutuvien, mutta eri syistä muualle ohjattavien potilaiden hoito turvattaisiin muussa palvelujärjestelmässä. Yöaikana hoidettaisiin vain niitä, joiden hoitoa ei oireiden vaikeuden, sairauden pahentumisen tai oireiden vaikeutumisen takia voida siirtää seuraavaan aamuun.
Eroon lääkärien vaihtuvuudesta
Päivystyspotilaiksi ryhmä määrittelee ne, jotka tarvitsevat välitöntä arviointia ja hoitoa äkillisen sairastumisen, vamman tai kroonisen sairauden vaikeutumisen vuoksi. Potilaan tulee saada yhteys päivystykseen puhelimitse ympäri vuorokauden, ja puhelimessa hoidon tarvetta arvioimassa tulee olla siihen riittävän osaava henkilö.
Ryhmä haluaa eroon nykyisestä, tiheästi vaihtuviin lääkäreihin perustuvasta yleislääkäripäivystyksestä. Sen mukaan päivystystyöhön tulee varata kokenut, osaava ja alueen olosuhteet tunteva henkilöstö, joka on vakinaisessa palvelussuhteessa.
Henkilöstöllä on oltava tavallisimpiin tilanteisiin kirjalliset ohjeet, päivystyspoliklinikoilla tulee olla potilasturvallisuussuunnitelma ja tietojärjestelmiin liittyviin puutteisiin tulee etsiä pikaiset ratkaisut, ryhmä linjaa.
Ryhmän mukaan myös päivystävien sairaaloiden elektiivisten toimintalinjausten tulee tukea päivystystä. Elektiivisten palveluiden laaja ulkoistaminen vaarantaa päivystyksen toimivuuden asiantuntijuuden siirtyessä yksityissektorille.
STM:n käynnistämä Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet -hanke toteutettiin laaja-alaisena asiantuntijatyönä, johon osallistui HYKS-alueen projektiorganisaation lisäksi kansallinen ohjausryhmä ja suuri joukko päivystyksen asiantuntijoita eri puolilta Suomea.
Sirpa Kulonen
Kuva: Elena Shchipkova / Pixmac