Lehti 22: Ajan­kohtai­sta 22/2013 vsk 68 s. 1628 - 1629

Lisää suunnitelmallisuutta erikoislääkärikoulutukseen

EVO-rahoituksesta pohditaan apua lääkäripulasta kärsiville erikoisaloille. Lisäksi erikoistumaan pääsisi jatkossa hakumenettelyllä vapaan hakeutumisen sijaan.

Maria van der Meer

Erikoistumiskoulutus on uudistumassa. Merkittävin muutos on koulutusmäärien kansallinen koordinointi vastaamaan erikoislääkärien todellista tarvetta.

- Nykyään erikoistumaan on voinut hakea vapaasti eikä maan kokonaistilannetta ole juuri mietitty. Päätökset erikoistuvien määristä ja aloista on tehty usein yksittäisten sairaaloiden tasolla ja niiden tarpeisiin nähden, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila kuvaa.

Koulutuksen ohjaus siirtyy opetus- ja kulttuuriministeriöstä sosiaali- ja terveysministeriöön ensi vuonna. Siirtoa valmistelevassa työryhmässä kansallisen koordinaatioryhmän perustaminen on saanut laajalti kannatusta.

Erikoislääkärikoulutuksesta vastaavat jatkossakin yliopistot, mutta sen tutkintomuotoisuus poistuu. Valvira myöntää edelleen erikoislääkärin oikeudet yliopiston antaman todistuksen perusteella.

EVO-rahoituksesta apua erikoistujapulaan?

Yhteinen koordinaatioelin säätelisi erikoistuvien määrää erikoisaloittain.

- Jo nykyisin käytössä oleva keino on tarjota informaatio-ohjausta eli tietoa eri alojen työvoiman tarpeesta, Halila sanoo.

STM kaavailee myös EVO-koulutusrahoituksen suuntaamista aloille, joilla on erikoislääkärien tarvetta.

- Se kannustaisi sairaaloita perustamaan lisää erikoistumisvirkoja aloille, joilla ennakoidaan pulaa.

Tuoreen selvityksen mukaan vaikein pula on odotettavissa kaikilla psykiatrian aloilla. Väestön ikääntyessä kysyntää riittää myös fysiatrian, geriatrian, syöpätautien ja reumatologian erikoislääkäreille.

Sen sijaan esimerkiksi plastiikkakirurgian ja ortopedian erikoislääkäreistä riittää ennusteiden mukaan tarjontaa.

Halilan mukaan on hankala arvioida, missä määrin mainitut keinot ohjaisivat nuorten lääkärien uravalintoja. Liiton selvitysten mukaan erikoistumisalan valintaa on ohjannut työllistymisnäkemyksiä enemmän alan monipuolisuus, kollegojen esimerkki ja aiempi työkokemus.

- Tilanne muuttunee, kun lääketieteellisten tiedekuntien aloituspaikkojen määriä kasvatetaan merkittävästi ensi vuodesta alkaen ja valmistuvien lääkärien määrä kasvaa.

Erikoistumispaikat hakijoille

Jatkossa erikoistumaan pääsisi hakumenettelyllä vapaan hakeutumisen sijaan.

- Valinnasta päättää toivottavasti useamman ihmisen raati, joka arvioi useiden kriteerien pohjalta hakijoiden meriittejä ja soveltuvuutta. Tarkat arviointiperusteet eivät ole vielä tiedossa.

Esimerkiksi aiempi sijaisuus erikoistumispaikassa voi kertoa kirurgiksi haluavan hyvistä kädentaidoista tai psykiatriksi pyrkivän vuorovaikutustaidoista.

Vaikka kilpailu suosituimmilla aloilla lisääntynee, on muutoksella myös hyviä puolia.

- Nuoren lääkärin kannalta on positiivista se, että pääsy erikoistumisohjelmaan takaa koulutuksen jatkuvuutta ja erikoistumispaikkojen saatavuutta. Nykyään vastuu erikoistumiseen kuuluvien työpaikkojen hankkimisesta on ollut yksittäisellä lääkärillä.

Hankalampi kysymys on se, miten saadaan lisää erikoistujia aloille, joilta on poistumassa paljon lääkäreitä.

- Pula-alojen tilannetta ei varmasti ratkota pelkästään virkoja lisäämällä vaan kyse on laajemmin työn järjestelyistä ja sisällöstä, Halila arvioi.

Seurantaa lisää

Keskeinen uudistus on erikoistumisen etenemisen seuraaminen ja koulutuksen arviointi. Myös henkilökohtaisten opintosuunnitelmien teko korostuu.

- Jatkossa määritellään yhä selkeämmin koulutuksen tavoitteet ja osaamisalueet. Tietyillä aloilla on jo tähän pyritty ja otettu käyttöön lokikirjoja ja muita seurantaan käytettäviä menetelmiä.

Muutoksilla tavoitellaan myös lisää joustavuutta, jolloin esimerkiksi uusia erikoistumisaloja voitaisiin perustaa tarpeen mukaan nykyistä ketterämmin.

Asetusluonnos tulee piakkoin lausuntokierrokselle. Samalla uudistuu myös erikoishammaslääkärin tutkinto.

Lue myös

Nuoret lääkärit korostavat motivaation merkitystä

Nuorten Lääkärien Yhdistys (NLY) on seurannut tarkkaan erikoislääkärikoulutuksen uudistusta. Yhdistys toivoo, ettei tuleva hakumenettely perustuisi pelkästään akateemisiin ansioihin.

- Toivottavasti haussa otetaan huomioon muutakin kuin väitöskirjan tekoa tai opiskeluajan tenttiarvosanoja. Kurssit ja arvostelukäytännöt vaihtelevat suuresti tiedekunnittain, joten valmistuvia on vaikea vertailla keskenään, NLY:n puheenjohtaja, LK Terhi Savolainen sanoo.

Hän korostaa motivaation merkitystä.

- Hakumenettelyn tulee olla yhdenvertainen, ettei pärstäkerroin voi vaikuttaa tuloksiin. Erittäin tärkeää on vahva motivaatio erikoisalaan, joten toivottavasti myös sitä huomioidaan.

Savolainen uskoo tiedon jakamisen tärkeyteen erikoisalojen koordinoinnissa.

- Monella on kiinnostusta useaan erikoisalaan. Jos nuori lääkäri harkitsee kahden kiinnostavan alan välillä, voi tieto työllistymismahdollisuuksista ratkaista tilannetta.

NLY toivoo myös koulutuksen laadun yhdenmukaistamista. Nykyään tieto erityisen hyvistä koulutuspaikoista kulkee tehokkaasti nuorten kollegojen keskuudessa.

- Senioritukeen satsaaminen kannattaa monin tavoin. Hyvään koulutuspaikkaan saadaan erikoistujia ja itse hyvää ohjausta saanut ohjaa todennäköisesti erikoislääkärinä hyvin myös uusia erikoistuvia, Savolainen muistuttaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030