Lisääkö kaihileikkaus nesteisen ikärappeuman riskiä?
Tärkeintä olisi tunnistaa sellaiset kaihipotilaat, joilla nesteisen ikärappeuman kehittymisen riski on muutenkin suurentunut, toteaa erikoislääkäri Petri Tommila.
Väestötutkimuksissa 10–20 vuotta saatiin aavistus, että leikatuilla kaihipotilailla olisi enemmän silmänpohjan ikärappeumaa. Tuoreessa amerikkalaisessa tutkimuksessa nesteinen ikärappeuma ei kuitenkaan ollut yleisempi leikatuissa kaihisilmissä, joskin seuranta-aika oli varsin lyhyt. Kuinka siis on, johtaako kaihileikkaus ojasta allikkoon?
– En oikeastaan pidä kysymystä kovin suurena ongelmana ainakaan Suomessa, vaikka sekä kaihi että ikärappeuma ovat yleisiä. Jos potilaalla on pitkälle edennyt kaihi, se on joka tapauksessa leikattava, oli silmänpohja minkä näköinen tahansa, sanoo erikoislääkäri Petri Tommila HYKS:n silmäklinikasta.
– Tärkeintä olisi tunnistaa sellaiset kaihipotilaat, joilla nesteisen ikärappeuman kehittymisen riski on muutenkin suurentunut. Jos esimerkiksi toisessa silmässä on ollut nesteinen ikärappeuma ja toisessa on keskivaikea kuiva rappeuma, nesteisen ikärappeuman kehittymisriski on suurentunut ilman kaihileikkaustakin, toteaa Tommila.
Hän muistuttaa myös, että nesteistä ikärappeumaa osataan nykyään hoitaa varsin hyvin. Ajoissa aloitettu hoito estää näön lisähuononemisen 90 %:lla potilaista.
Suomessa tiukat kriteerit
Tommila arveleekin, että kaihileikkauksen jälkeistä ikärappeumaa pelätään enemmän Yhdysvalloissa, jossa leikataan usein lieviäkin kaihitapauksia. Suomessa kaihileikkauskriteerit on määritelty hänen mielestään aika tiukoiksi: leikkaukseen pääsee vasta, kun näkö on niin huono, että ihminen menettää ajokortin.
– Potilaskin on yleensä valmis ottamaan riskin, kun kaihi aiheuttaa ongelmia jokapäiväisessä elämässä.
Auringonvalon on ajateltu vaikuttavan sekä kaihin että silmänpohjan ikärappeuman kehittymiseen.
– Teorian mukaan nimenomaan sininen valo on haitallista silmänpohjalle. Kaihin samentama linssi suodattaa pois sinistä valoa. Kun tämä suodatin leikataan pois, sininen valo pääsee taas silmänpohjaan ja ikärappeuman riskin on arvioitu lisääntyvän, kertoo Petri Tommila.
– Sudenkuoppana tässä teoriassa on, että kukaan ei ole pystynyt varmuudella osoittamaan auringonvalon aiheuttavan ikärappeumaa. Muitakin syytekijöitä tiedetään.
Marianne Jansson