Ajan­kohtai­sta

Lisäselvityksiä akryyliamidista odotetaan

Ruotsalaistutkimuksen löydökset paistettujen ja friteerattujen peruna- ja viljatuotteiden suurista akryyliamidipitoisuuksista ovat johtamassa lisätutkimuksiin. Ravintosuosituksia ei sen sijaan ole muutettu, sillä suurimpia akryyliamidimääriä sisältäneet tuotteet eivät ole muutenkaan kuuluneet suositeltavaan ruokavalioon. WHO on ilmoittanut järjestävänsä asiantuntijakokouksen viimeistään kesäkuussa arvioidakseen ruoan akryyliamidin terveysriskejä.

Akryyliamidi on luokiteltu ihmiselle mahdollisesti karsinogeeniseksi eläinkokeiden perusteella, mutta ihmisen ruoasta saaman altistuksen vaikutuksista, annos-vaikutussuhteesta puhumattakaan, ei ole tietoa. Aiemmin altistustilanteita tiedetään syntyneen, kun tunnelinrakennustyömailla tiivistysaineesta peräisin ollut akryyliamidi on saastuttanut ympäristöä mm. Ruotsissa ja Norjassa.

Ruotsin elintarvikevirasto päätti julkistaa Tukholman yliopiston tutkimusryhmän tulokset ennen varsinaisen tutkimusraportin ilmestymistä. Ruotsalaistutkimuksessa todettiin akryyliamidia muodostuvan hiilihydraattipitoisessa ruoassa korkeassa lämpötilassa. Paistetusta ruoasta aiemmin löydettyjä mutageeneja, heterosyklisiä amiineja, muodostuu proteiinipitoisissa elintarvikkeissa.

Suomessa Elintarvikevirasto ja Elintarviketeollisuusliitto ovat ryhtymässä yhteistyössä tutkimaan akryyliamideja elintarvikkeista. Teollisuuden piirissä pyritään selvittämään, mistä akryyliamidia tuotantoprosessissa syntyy.

MARIANNE JANSSON

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030