Ajan­kohtai­sta

Lopinaviirista, hydroksiklorokiinista tai interferonista ei ole apua COVID-19-potilaille

SOLIDARITY-tutkimuksesta on julkaistu uusia tuloksia.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Maailman terveysjärjestön WHO:n koordinoiman SOLIDARITY-tutkimuksen tekijät ovat julkaisseet uusia tuloksia.

The New England Journal of Medicine -lehdessä (Pan H ym. NEJM 2.12.2020) keskiviikkona julkaistun artikkelin mukaan lopinaviiri, hydroksiklorokiini tai interferoni ei tehoa koronavirustartunnan hoidossa.

Tutkijat analysoivat laajasti myös remdesiviirin dataa. Suurin osa datasta on SOLIDARITYn omaa dataa, mutta mukana on myös marraskuun alussa julkaistun ACTT-tutkimuksen dataa (Beigel JH ym. NEJM 5.11.2020) sekä huhtikuussa julkaistun kiinalaistutkimuksen dataa (Wang Y ym. Lancet 29.4.2020).

Meta-analyysin mukaan remdesiviiri vähentää suhteellista kuolemanriskiä 9 prosenttia. 95 prosentin luottamusvälin mukaan se voi tosin vähetä 21 prosenttia tai jopa kasvaa 5 prosenttia.

Lisäksi SOLIDARITY-tutkijat analysoivat uudelleen ACTT-tutkimuksen dataa ja havaitsivat, että remdesiviiri lyhentää sen mukaan sairaalahoitoa noin 1–2 päivää. Tämä on vähemmän kuin ACTT-tutkijoiden esittämät viisi päivää.

Suomen SOLIDARITYn päätutkijan, professori Kari Tikkisen mukaan ero näyttää johtuvan siitä, että ACTT-tutkimuksessa on remdesiviiriryhmässä suurempi osuus lievempää tautia sairastavia kuin plaseboryhmässä. Lievästä tautimuodosta kertoo, että potilas ei ole tarvinnut lisähappea.

– Siinä on selvä imbalanssi, miten randomisointi on mennyt. Emme tiedä miksi, Tikkinen sanoo.

Hänen mukaansa on tyypillistä, että keskeytetyt tutkimukset liioittelevat hoitojen tehoa. ACTT-tutkimus keskeytettiin suunniteltua aikaisemmin.

Euroopan unioni julkaisi lokakuussa sopimuksen lääkeyhtiö Gileadin kanssa 500 000 remdesiviiriannoksen hankinnasta. Reutersin mukaan sopimuksen arvo on miljardi euroa.

– Miksi sopimus tehtiin, ennen kuin ylivoimaisesti laajimman tutkimuksen tulokset olivat tiedossa, Tikkinen kysyy.

Lue myös

Nyt julkaistussa satunnaistetussa tutkimuksessa oli mukana 11 330 potilasta 405 sairaalasta 30 maassa.

"Pandemiatutkimus on mahdollinen"

SOLIDARITY-tutkimus osoittaa, että monikansallinen pandemiatutkimus on mahdollinen.

– Tämä on ensimmäinen, joka on koskaan tehty. Siinä on haasteita, mutta se on mahdollista, Tikkinen sanoo.

Suomessa SOLIDARITYyn on rekrytoitu 112 potilasta, heistä 67 HUS:ssa.

Mukana on nyt 12 sairaalaa Suomesta.

Kyseessä on adaptiivinen tutkimus, jossa uusia tutkittavia lääkkeitä voi tulla ja mennä matkan varrella. Suomi osallistuu tällä hetkellä vain remdesiviirihaaraan.

Joulukuun aikana on odotettavissa uusia tutkimushaaroja. Yksi liittyy vasta-aineisiin, toinen verenhyytymisen estolääkkeisiin. Tarkempia tietoja ei ole vielä julkaistu.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030