1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Losartaani nostaa syöpäriskiä?
Ajan­kohtai­sta

Losartaani nostaa syöpäriskiä?

Korkean verenpaineen hoitoon käytetyt angiotensiinireseptorin salpaajat saattavat hieman nostaa syöpäriskiä, arvioidaan Lancet Oncologyssä julkaistussa tutkimuksessa.

Losartaani nostaa syöpäriskiä? Kuva 1 / 1

Korkean verenpaineen hoitoon käytetyt angiotensiinireseptorin (ATR) salpaajat saattavat hieman nostaa syöpäriskiä, arvioidaan Lancet Oncologyssä julkaistussa tutkimuksessa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan ATR-salpaajia käyttävillä ilmaantui selvästi enemmän uusia syöpiä verrattuna seurantaryhmään (7,2 % vs. 6,0 %). Tutkijat analysoivat viittä tutkimusta, joissa oli kaikkiaan 61 500 potilasta.

Keuhkosyövän riskin todettiin kohonneen (0,9 % vs. 0,7 %) tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin kiinteitä kasvaimia. Eturauhassyövän ja rintasyövän vaara ei ollut lisääntynyt. Tutkittavia oli 68 400.

Syöpäkuolemien kohdalla ei löydetty selvää eroa, tutkittavana oli 93 500 tapausta. Tutkijat huomauttavat, että lyhyen seuranta-ajan tutkimuksista eroa ei välttämättä pystytä osoittamaan.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kolmea ATR-salpaajaa: telmisartaania, losartaania ja kandesartaania. 85,7 % potilaista sai näissä tutkimuksissa telmisartaania. Sen sijaan valsartaanin, irbesartaanin, olmesartaanin ja eprosartaanin yhteyttä kohonneeseen syöpäriskiin ei tiedetä.

Tutkijoiden mukaan ATR-salpaajien aiheuttama syöpäriskin nousu on pieni, mutta merkittävä.

– Todellisen syöpäriskin nousua 1,2 %:n verran keskimäärin neljän vuoden aikana pitää peilata taustalla vaikuttavaan elämänaikaiseen syöpäriskiin, tutkijat muistuttavat.

Jaana Ahlblad
kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomessa seulonta ei tavoita kaikkia

Kohdunkaulasyövän seulonnan peittävyys ei yllä Pohjoismaiden tasolle.

Kommentti
Eksote meni liian pitkälle

Etelä-Karjalan keskussairaalasta on tullut malliesimerkki siitä, mitä tapahtuu jos lääkäripulaa ei hoideta ajoissa, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Ajassa
Avi moittii Siun sotea

Siun sote sai kehotuksen huolehtia riittävästä henkilömiehityksestä.

Kommentti
Vain yhteistyö pelastaa terveyskeskuksen

– Nyt tarkkana, koska sitä saa mitä tilaa, toteaa Minna Mantila.

Ajassa
Haimasyöpä voisi löytyä aiemmin

– Sain vinkkejä opetustyöhön, kiittelee Johanna Arola Sigrid Jusélius Symposiumin antia.

Tieteessä
Milloin kaulavaltimoahtauman hoito on aiheellista?

Kajoavaa hoitoa vaativa ahtauma täytyy diagnosoida viiveettä.