Luomukanaloissa on vähemmän antibioottiresistenttejä bakteereita
Yhdysvaltalaistutkimuksessa antibioottiresistenttien enterokokkibakteerien määrä siipikarjatiloilla väheni heti, kun tiloilla siirryttiin luomutuotantoon ja antibioottien käytöstä luovuttiin.
Yhdysvaltalaistutkimuksessa antibioottiresistenttien enterokokkibakteerien määrä siipikarjatiloilla väheni heti, kun tiloilla siirryttiin luomutuotantoon ja antibioottien käytöstä luovuttiin.
Tutkijat keräsivät uloste-, ruoka- ja vesinäytteitä kymmeneltä tavalliselta ja kymmeneltä juuri luomutuotantoon siirtyneeltä tilalta. Kaikista näytteistä löytyi enterokokkibakteeria. Tutkijat selvittivät bakteerien herkkyyttä 17 mikrobilääkkeelle.
Jollekin mikrobilääkkeelle resistenttejä enterokokkibakteereja oli huomattavasti vähemmän luomutiloilla kuin tavallisilla siipikarjatiloilla. Tavallisilla tiloilla 43 % Enterococcus faecalis -bakteereista ja 84 % Enterococcus faecium -bakteereista oli multiresistenttejä. Luomutiloilla 10 % Enterococcus faecalis -bakteereista ja 17 % Enterococcus faecium –bakteereista oli multiresistenttejä.
Tutkimuksen johtaja Amy R. Sapkotan mukaan tutkijat osasivat odottaa eroja antibioottiresistenssissä luomutilojen ja tavallisten tilojen välillä, kertoo uutispalvelu EurekAlert. Yllätyksenä tuli erojen suuruus heti luomutuotantoon siirtymisen jälkeen. Tutkimus julkaistiin Environmental Health Perspectives -lehdessä.
Yhdysvalloissa on tavallista, että mikrobilääkitystä käytetään siipikarjatiloilla myös ennaltaehkäisevästi. Suomessa antibiootteja ei anneta siipikarjalle ennaltaehkäisevästi lainkaan. Eviran mukaan Suomessa antibioottien käyttö siipikarjatiloilla on muutenkin hyvin vähäistä.
Hertta Vierula
Kuva: Carlos Castilla Jimenez/Pixmac