Lehti 22-23: Ajan­kohtai­sta 22-23/1994 vsk 49 s. 2202

Luonnonkumi-allergiaan liittyvät ristireaktiot

Luonnonkumiallergia on tunnettu lääketieteessä vasta vähän aikaa, ja sen tutkimus etenee nopeasti. Suomalaiset tutkijat ovat kärkituntumassa; täällä on taudista laajemmat ja monipuolisemmat epidemiologiset aineistot kuin missään muualla.

Tautiin liittyvistä ristiallergioista tehtiin ensimmäinen havainto noin kolme vuotta sitten. Kumikäsineiden, tuttien ja kondomien aiheuttamiin allergiaoireisiin on tähän mennessä todettu liittyvän ristireagointia esimerkiksi raa'alle perunalle, banaanille, avokadolle ja kastanjalle sekä huonekasveista limoviikunalle ja kumipuulle. Lisää luonnonkumiallergian kanssa ristireagoivia kasveja ja hedelmiä odotetaan löytyvän, kun tutkimukset etenevät.

Luonnonkumin ja banaanin välinen yhteys on muistettava pienten lasten allergioita tutkittaessa, koska tutit voivat provosoida allergian ja banaani on lapsen ensimmäisiä kiinteitä ruoka-aineita. Tutkimusryhmä Kristiina Turjanmaa, Timo Reunala, Soili Mäkinen-Kiljunen, Timo Palosuo ja Harri Alenius on todennut, että noin puolet luonnonkumille allergisista saa oireita myös banaaneista. Banaanille allergisia taas on ollut 1-2 % alle kymmenvuotiaista.

Luotettava ihotesti tulossa

Lue myös

Tutkijat suosittavat, että lateksiallergiatesti sisällytettäisiin sekä aikuisten ihokoesarjaan että lasten ruoka-allergiatesteihin.

Ongelmana on ollut kaupallisen testin huono herkkyys 50 %. Se on nyt korjaantumassa. Kristiina Turjanmaa on yhteistyössä ranskalaisen allergeenien valmistajan kanssa standardoimassa uutta luonnonkumiallergian testiainetta, jonka herkkyys tulee olemaan noin 90 %. Suomalainen tutkimus valmistuu tänä syksynä, ja tuote saadaan meillä myyntiin, kun maahantuonti järjestyy. (EP)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030