Ajan­kohtai­sta

Lupaava Alzheimer-pikatesti liian herkkä suomalaisille

Kuopion yliopistollisen sairaalan neurologian yksikön johtaja, neurologian professori Hilkka Soininen arvioi, että British Medical Journalissa hiljan esitelty TYM-testi antaisi suomalaisille vääriä positiivisia tuloksia

Uusi Alzheimer-pikatesti saattaa olla liian herkkä suomalaisessa kulttuurissa tehtäväksi, arvioi Kuopion yliopistollisen sairaalan neurologian yksikön johtaja, neurologian professori Hilkka Soininen. Isossa-Britanniassa kehitetty TYM-testi (test your memory) on British Medical Journalissa julkaistun artikkelin mukaan sekä tehokas että validi Alzheimerin taudin toteamiseen.

– Mielestäni testin kysymykset ovat aika vaikeita. Suomalaisilla niistä voi tulla vääriä positiivisia. Kognitiivisia testejä tehdessä ei lähdetä soitellen sotaan, vaan testejä täytyy tutkia useissa eri kulttuureissa, Soininen sanoo.

Suomessa Alzheimerin taudin seulomiseen käytetään pääasiassa mini-mental- ja CERAD-testejä. Molempia on tutkittu kattavasti myös suomalaisella väestöllä.

Herkkä testi voi antaa vääriä positiivisia, mutta se mahdollistaa myös Alzheimerin taudin varhaisen toteamisen. Soininen huomauttaa, että Alzheimeriin jo sairastuneiden seulominen terveiden verrokkien joukosta ei vaadi testiltä paljoa.

– Kiinnostavin ryhmä on ne potilaat, joilla on riski sairastua siihen. BMJ:n tutkimuksessa TYM-testiä oli tutkittu vain 14:a Alzheimerin riskiryhmään kuuluvalla. Se on aivan liian vähän. Testi on mielenkiintoinen, mutta sitä täytyy tutkia lisää, Soininen sanoo.

Suomessa tällä hetkellä käytettävien testien herkkyys Alzheimerin paikkansapitävään toteamiseen poikkeaa toisistaan.

– Mini-mental ei välttämättä havaitse korkeasti koulutetun Alzheimeriä, vaikka kognitiivisia muutoksia olisi jo tullut. CERAD:n kysymyspatteristo on monipuolisempi ja testi on tarkempi, Soininen sanoo.

KYS:n neuropsykologi, dosentti Tuomo Hänninen arvioi, että Alzheimer-seulonta on hyvällä tolalla Suomessa jo nyt, eikä uudelle seulontamenetelmälle ole suurta tarvetta. Hännisen mukaan TYM-testi voisi olla kokeneille testien tekijöille yksi lisäväline.

– Soveltaminen Suomeen olisi tehtävä harkiten ja tutkittava miten se toimii. Kulttuurisia eroja pistää silmään. Esimerkiksi ympyröistä yhdisteltävä kirjain sattuu olemaan W-kirjain. Hänninen sanoo.

Juha-Pekka Honkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030