Lyhytinterventiolla kiinni nuoren juomiseen
Jokaisen terveydenhuollon ammattilaisen on osattava kysyä potilaan alkoholinkäytöstä: se kuuluu hoitoon samalla tavalla kuin verenpaineen mittaus tai ravitsemustottumuksista taikka tupakoinnista kysyminen. Näin sanoo erikoissuunnittelija Kirsi-Marja Karjalainen Tapaturmien ja väkivallan ehkäisykeskuksesta.
Alkoholinkäyttöön liittyvän lyhytintervention tekeminen on varsin yksinkertaista. Lääkäri tai hoitaja kysyy nuorelta, käyttääkö tämä alkoholia ja jos käyttää, niin kuinka paljon kerrallaan ja kuinka usein. Lyhytneuvonnalla pyritään tukemaan potilasta alkoholinkäytön vähentämisessä ja jos tarpeellista, ohjataan nuori jatkohoitoon. Lyhytintervention tekeminen vie vain 10-15 minuuttia.
- Alkoholinkäyttö on monien sairauksien ja tapaturmien taustalla. Terveydenhuollon ammattilaisen kannattaa ottaa alkoholinkäyttö puheeksi, jos hänelle tulee tunne, että alkoholilla voi olla osuus potilaan hoitoon hakeutumiseen tai alkoholi vaikuttaa terveydentilaan, Karjalainen tähdentää.
Päivystyspoliklinikalla turvataan potilaan välitön hoito, mutta annettaessa jatkohoito-ohjeita on hyvä ottaa puheeksi alkoholin osuus tapaturmaan.
Karjalainen sanoo, että tutkimusten mukaan lyhytinterventio on todettu tehokkaaksi, ja potilaat ovat olleet sille hyvin vastaanottavaisia myös päivystyksessä. Tällainen interventio on ollut pitkään käytössä mm. terveysasemilla, neuvoloissa ja työterveyshuolloissa eri puolella Suomea.
Lue myös s. 731-6