Ajan­kohtai­sta

Maailman lääkäriliitto tyrmää naisurheilijoiden testosteronisäädön

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Tiina Koskela-Koiviston mukaan naisen korkea testosteronitaso pitää kuitenkin tutkia.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Maailman lääkäriliitto WMA kehottaa lääkäreitä olemaan osallistumatta ei-lääketieteellisistä syistä tehtävään testosteronitason alentamiseen. Kannanotto liittyy Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n vaatimukseen, että naisten sarjoihin osallistuvien testosteronitaso ei saa ylittää 5 nmol/l.

Asia nousi IAAF:n käsittelyyn eteläafrikkalaiseen juoksijaan Caster Semenyaan liittyen. Semenya on kilpaillut menestyksekkäästi naisten sarjoissa Olympialaisia ja MM-kisoja myöten. Hänen oikeudestaan osallistua naisten sarjoihin on spekuloitu julkisuudessa. IAAF ei ole julkistanut asiaan liittyviä testituloksia.

Semenya ja Etelä-Afrikan yleisurheiluliitto valittivat IAAF:n päätöksestä urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen CAS:iin.

CAS antoi päätöksen vappuna. Sen mukaan testosteronitasoa saa edellyttää madallettavaksi tietyissä juoksulajeissa, muun muassa 400 metrin, 800 metrin ja 1500 metrin juoksuissa, joissa Semenyakin on kilpaillut.

Madaltaminen tapahtuisi käytännössä esimerkiksi ehkäisypillerien avulla. Tosin urheilijan oikeusturvan kannalta hankala asia on, että ei ole näyttöä siitä, että testosteronipitoisuus saataisiin varmasti pysymään ehkäisypillereiden avulla vaaditulla tasolla.

Naisten testosteronitaso on CAS:n päätöslauselmaan koottujen tietojen mukaan useimmiten 0,06–1,68 nmol/l. Miehillä taso on useimmiten 7,7–29,4 nmol/l.

Yksi mahdollinen syy naisen korkeaan testosteronitasoon on harvinainen sukupuolinen kehitysilmiö sikiövaiheessa. Se voi johtaa siihen, että XY-kromosomeja kantavalle ihmiselle muodostuu naisen sukuelimet. Tällöin hänen testosteronitasonsa voi teini-iästä alkaen nousta korkeammalle tasolle kuin useimmilla naisilla.

Urheilussa testosteroni auttaa saamaan parempia tuloksia.

Naisen korkea testosteroni pitää tutkia

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tiina Koskela-Koivisto HUS:n lisääntymislääketieteen yksiköstä on samoilla linjoilla WMA:n kanssa.

– Lääkäreiden ei yleisesti pitäisi osallistua ei-lääketieteellisestä syistä tehtävien lääkitysten määräämiseen tai toimenpiteiden tekoon, hän sanoo.

Hän kertoo, että jos naisen testosteronitaso on korkea, asiaa on kuitenkin syytä tutkia.

On toisaalta mahdollista, että taustalla on esimerkiksi androgeenejä erittävä tuumori tai entsyyminpuutos. Hyperandrogenismista eli mieshormonin liikavaikutuksesta voi puolestaan aiheutua muun muassa kuukautiskierron häiriöitä tai hirsutismia.

Lue myös

Mahdollisen kiveskudoksen poistaminenkin voi olla lääketieteellisesti perusteltua, koska esimerkiksi gonadoblastoomien riski on merkittävä. Naisen hyperandrogenismilla on myös epäedullisia metabolisia vaikutuksia pitkäaikaisterveyden kannalta.

– Usein siis voi olla olemassa lääketieteellinen syy, jonka perusteella lääkehoito on perusteltua. Toki näissä kaikissa tapauksissa potilas itse tekee päätökset asian suhteen saatuaan asiallisen informaation, Koskela-Koivisto kuvaa.

Urheilumaailmassa korkea testosteronitaso herättää kysymyksen dopingista. Sukupuolisen kehityspoikkeaman kohdalla kyse ei ole siitä.

– Kaikkein parasta olisi avoimuus sekä kyseisten naisurheilijoiden että heidän normaaliarvoihin asettuvien kilpailijoiden kannalta. Kun olisi tiedossa, mistä korkea testosteroni pitoisuus johtuu ja mitä riskejä siihen mahdollisen suorituskykyhyödyn lisäksi liittyy, on varmasti helpompi luoda pelisääntöjä.

Myös urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS korostaa päätöksessään, että Semenya ei ole tehnyt mitään väärää.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030