1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Maailman suurin verenpainetutkimus julkaistaan kesäkuussa
Ajan­kohtai­sta 15/1998 vsk 53 s. 1816

Maailman suurin verenpainetutkimus julkaistaan kesäkuussa

Verenpaineen lääkehoidosta julkistetaan kesäkuun 10. päivänä tulokset tärkeästä suurtutkimuksesta, Hypertension Optimal Treatment (HOT). Siinä on selvitetty 19 000 potilaan aineistossa, mille tasolle diastolinen verenpaine olisi hoidolla laskettava, 90, 85 vai peräti 80 mmHg:iin. Tuloksilla odotetaan olevan merkittävä vaikutus hoitokäytäntöön, ja taloudelliset vaikutukset ovat suuret, jos nykysuosituksia niiden pohjalta muutetaan.

Euroopan verenpaineyhdistyksen käynnistämää tutkimusta on tehty yli neljän vuoden ajan 26 maassa. Kolmen eri tavoitetason ryhmiin satunnaistetut potilaat, joiden diastolinen verenpaine tutkimuksen alussa oli 100-115 mmHg, käyttivät pitkävaikutteista kalsiumkanavan salpaajaa felodipiinia aloituslääkkeenä. Jos tavoitetta ei saavutettu, liitettiin hoitoon beetasalpaaja tai ACE:n estäjä, myöhemmin tarvittaessa vielä diureetti. Annoksia suurennettiin, kunnes tavoitepaine saavutettiin.

Tutkimuksen varsinaisia tuloksia odotellessa on julkaistu osalle potilaista (610) tehty selvitys tehostetun hoidon vaikutuksesta elämänlaatuun. Aiempien verenpainetutkimusten perusteella verenpaineen lasku ei ole parantanut elämänlaatua - varsinkaan kun kyseessä on oireettoman taudin hoito. Tässä tutkimuksessa tulos oli päinvastainen: elämänlaatu ja yleinen hyvinvointi paranivat, oireisilla potilailla ja matalimman tavoitetason saavuttaneilla potilailla eniten. Elämänlaatua mittaavat kysymykset esitettiin potilaille kuuden kuukauden hoidon jälkeen ja hoidon loputtua.

Lue myös

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Verkkouutistuotanto jatkuu elokuun alussa.

Ajassa
THL: Koronarokotukset kaikille 12–15-vuotiaille

Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Ajassa
Terveydenhuollon palveluita esitetään jatkossa apteekkeihin

Apteekkeja saisi lisäksi perustaa helpommin sairaaloiden yhteyteen.

Ajassa
Lääkäriliitto: Eduskunnan hyväksymä sote-uudistus antaa hyvän pohjan

Potilaan edun on ohjattava soten toteutusta, toteaa liitto kannanotossaan.

Ajassa
Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen

– Homma ei lopu tähän, toteaa Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Ajassa
Sähköpotkulaudat kuormittavat päivystystä

Vakavimmillaan on aiheutunut aivoverenvuotoja ja vaikeita leikkaushoitoa vaativia kasvojen luiden murtumia, HUS tiedottaa.