Lehti 20-21: Ajan­kohtai­sta 20-21/1996 vsk 51 s. 2142

Maailman tupakkaepidemia kartoitettu ensi kertaa

WHO:n arvioiden mukaan maailmassa on noin 1,1 miljardia tupakoitsijaa, eli noin kolmasosa maapallon yli 15-vuotiaasta väestöstä tupakoi. Valtaosa tupakoivista, 800 miljoonaa, on kehitysmaiden asukkaita, ja yksin Kiinassa tupakoitsijoita on noin 300 miljoonaa. Maailmassa poltetaan vuosittain 6 050 miljardia sa-vuketta. Arviot on esitetty WHO:n ensimmäisessä koko maailman tu-pakointitilannetta käsittelevässä ra-portissa The tobacco epidemic: A global public health emergency.

Miehistä arvioidaan tupakoivan 47 %:n ja naisista 12 %:n. Kehittyneissä teollisuusmaissa tupakoi 42 % miehistä ja 24 % naisista, kehitysmaissa taas arviolta 48 % miehistä ja vain 7 % naisista. Viime vuosina monissa Länsi-Euroopan ja Pohjois-Amerikan maissa tupakointi on vä-hentynyt, mutta kehitysmaissa, erityisesti Aasiassa, lisääntynyt.

WHO:n 87 maasta saamien tilastotietojen mukaan miesten tupakointi on yleisintä Etelä-Koreassa, jossa miehistä tupakoi 68 %. Seuraavina tulevat Latvia ja Venäjä, joissa kummassakin tupakoi 67 % miehistä. Yli puolet miehistä on tupakoitsijoita 22 maassa.

Naisten tupakointi on yleensä selvästi harvinaisempaa kuin miesten, joskin "tasa-arvoisia" ovat tässä mielessä mm. ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset. Naisten tupakointi on yleisintä Tanskassa (37 %). Kuudessa maassa yli 30 % naisista tupakoi. Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Koreassa ja Kiinassa, joissa miehistä tupakoi enemmistö, on naisista tupakoitsijoita vain 7 %.

Lue myös

Tupakan aiheuttamiin sairauksiin arvioidaan kuolevan vuosittain noin 3 miljoonaa ihmistä, ja luvun ennustetaan kasvavan 10 miljoonaan 2020- tai 2030-luvulla, mikäli tupakointikehitys ei muutu. Tuolloin 70 % tupakkakuolemista kohtaa kehitysmaiden asukkaita. Teolli-suusmaissa miesten kuolleisuus tu-pakkatauteihin ei ilmeisesti enää ko-vinkaan paljon kasva, naisten tu-pakkakuolleisuus sen sijaan lisääntyy nopeasti. Tupakoinnin aiheuttamaksi arvioidaan nykyään noin kolmasosa keski-ikäisten miesten kuolleisuudesta ja 13 % keski-ikäisten naisten kuolleisuudesta teollisuusmaissa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030