Ajan­kohtai­sta

Magneettikuvaus ei erottanut hoitotuloksia välilevyn pullistuman seurannassa

Magneettikuvaus ei erottanut hyvää ja ei-toivottua hoitotulosta iskiaksen ja välilevyn pullistuman vuoden seurannassa, kertoo NEJM.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/seuranta_pixmac-1.jpg

Magneettikuvausta käytetään usein seurattaessa välilevyn pullistumaa ja toistuvista iskiaskivuista kärsiviä potilaita. Yhteys magneettikuvauksen tuloksen ja hoitotuloksen välillä on ollut kiistanalainen.

NEJM:ssa julkaistussa satunnaistetussa tutkimuksessa ilmeni, että 84 %:lla potilaista oli hyvä hoitotulos vuoden kuluttua. Välilevyn pullistuma oli havaittavissa 35 %:lla niistä potilaista, joilla oli hyvä hoitotulos ja 33 %:lla potilaista, joilla oli ei-toivottu hoitotulos (p = 0,70).

Hyvä hoitotulos raportoitiin 85 %:lla niistä, joilla näkyi välilevyn pullistuma magneettikuvauksessa ja 83 %:lla potilaista, joilla ei ollut välilevyn pullistumaa vuoden kuluttua lähtötilanteesta (p = 0,70).

Magneettikuvaus ei siis erotellut potilaita, joilla oli hyvä hoitotulos niistä, joiden hoitotulos oli ei-toivottu vuoden seuranta-aikana.

Tutkimuksessa satunnaistettiin 283 iskiasta ja välilevyn pullistumaa sairastavaa potilasta pitkään konservatiiviseen hoitoon ja leikkaushoitoon. Potilaille tehtiin magneettikuvaus tutkimuksen alussa ja vuoden kuluttua. Tutkimuksessa käytettiin 4 pisteen asteikkoa arvioitaessa välilevyn pullistumaa magneettikuvauksessa.

Hyvä hoitotulos kuvattiin oireiden täydelliseksi tai melkein täydelliseksi puuttumiseksi vuoden kuluttua. Tutkimuksessa verrattiin oireettomien osuutta kahdessa ryhmässä: ei välilevyn pullistumaa vs. varma tai todennäköinen välilevyn pullistuma magneettikuvauksessa vuoden kohdalla.

Ulla Toikkanen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030