1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Maksukatto eduskuntaan
Ajan­kohtai­sta 30/1999 vsk 54 s. 3744

Maksukatto eduskuntaan

Terveydenhuollon maksukatosta on annettu lakiehdotus eduskunnalle. Maksukaton suuruus ja terveydenhuollon maksujen markkamäärät vahvistetaan asetuksella sen jälkeen, kun laki on vahvistettu.

Terveydenhuollon maksukattoon on tarkoitus ottaa mukaan terveyskeskuksen lääkärissäkäyntimaksut, fysioterapiamaksut, sairaalan poliklinikkamaksut, päiväkirurgian maksu, sarjahoidon maksu, lyhytaikaisen laitoshoidon maksu, päivä- ja yöhoidon maksut sekä kuntoutushoidon maksut. Vuosikattoon ei laskettaisi mukaan esimerkiksi hammashoidon maksuja, sairaankuljetusmaksuja, lääkärintodistusmaksuja, erikoismaksuluokan lisämaksuja, yksityislääkärien lähetteellä tehtävien laboratorio- ja kuvantamistutkimusten maksuja eikä tulossidonnaisia maksuja.

Ainakin alkuvaiheessa palvelujen käyttäjä joutuu itse seuraamaan maksukaton täyttymistä. Lakiin ehdotetaan kuitenkin säännöstä, joka antaisi mahdollisuudet seurata maksuja keskitetysti.

Terveyskeskukset ja muut toimintayksiköt voitaisiin asetuksella velvoittaa keräämään tietoa maksuista ja ilmoittamaan maksukaton täyttymisestä.

Lue myös

Maksukaton täyttymisen jälkeen potilas saisi katon piirissä olevat avohoidon palvelut maksutta ja lyhytaikaisen laitoshoidon alennetulla maksulla.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan maksukatosta hyötyisivät eniten potilaat, jotka ovat vuodessa yli kolme viikkoa hoidossa sairaalassa tai terveyskeskuksen vuodeosastolla. Tällaisia potilaita on 90 00-100 000.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.