Ajan­kohtai­sta

Malariarokotetta testataan Afrikassa

Lapsille tarkoitettua malariarokotetta testataan maailman suurimmassa rokotetutkimuksessa 16 000 lapsella seitsemässä Afrikan maassa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/malaria_CDC_James_Gathany.jpg
Lapsille tarkoitettua malariarokotetta testataan maailman suurimmassa rokotetutkimuksessa 16 000 lapsella seitsemässä Afrikan maassa.

Malaria tappaa Afrikassa joka vuosi 800 000 ihmistä. Suurin osa kuolleista on alle 5-vuotiaita lapsia. Rokotetta malariaa vastaan on kehitelty kymmenien vuosien ajan. Nyt RTS,S-rokotteen testaus on edennyt faasiin 3.

Kaiken kaikkiaan rokotetutkimukseen osallistuu 16 000 lasta. Yhdessä ryhmässä ovat 6–12-viikkoiset vauvat ja toisessa 5–17 kuukauden ikäiset lapset. Rokote on suunniteltu erityisesti lapsille.

Rokotetta tutkitaan Burkina Fasossa, Gabonissa, Ghanassa, Keniassa, Malawissa, Mosambikissa ja Tansaniassa. Tutkijat haluavat selvittää rokotteen tehoa erilaisissa olosuhteissa – joillain alueilla malaria vaivaa vuoden ympäri, toisilla malariaa tavataan ajoittain.

Faasin 2 tutkimukset vuonna 2002 osoittivat, että RTS,S vähensi malariaepisodeja 53 % kahdeksan kuukauden seuranta-aikana. 18 kuukauden seuranta-aikana malariaepisodit vähenivät 35 %. Tuolloin rokotetta testattiin 2000 lapsella Mosambikissa. Rokote osoittautui testeissä turvalliseksi ja hyvin siedetyksi.

Jos rokotetutkimus etenee odotusten mukaan, tulokset ovat valmiita vuonna 2012. Sen jälkeen tarvitaan Euroopan Lääkevirasto EMEA:n tieteellinen arvio EU:n ulkopuolella käytettäväksi tarkoitetun lääketieteellisen tuotteen laadusta, turvallisuudesta ja tehokkuudesta. Arvioidaan, että malariarokote voisi tulla käyttöön 3-5 vuoden kuluttua.

Hertta Vierula
kuva: James Gathany/CDC

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030