Lehti 9: Ajan­kohtai­sta 9/1994 vsk 49 s. 940

Malariarokotetutkimukset edistyvät

Kolumbialaisen biokemistin, professori Manuel Patarroyon kiistelty malariarokote SPf66 on läpäissyt I ja II vaiheen kliiniset tutkimukset Kilomberossa Tansaniassa. Tulokset tansanialaisten, sveitsiläisten, espanjalaisten ja englantilaisten tekemistä kokeista on julkaistu Vaccine-lehdessä helmikuussa. Rokotteen todettiin saavan aikaan voimakkaan immuunivasteen malariaa kohtaan eikä haittavaikutuksia ilmennyt. III vaiheen tutkimukset ovat jo käynnissä ja tuloksia odotetaan loppuvuodesta. Tutkimuksissa selvitetään rokotteen tehoa sairastuvuuden määrän ja sairaustapausten vakavuuden vähentämisessä 600 pikkulapsen aineistossa.

Professori Patarroyo raportoi ensimmäisen kerran rokotteen apinoille aikaansaamasta suojasta vuonna 1987. Sittemmin rokotetta on Kolumbiassa kokeiltu ihmisiin, ja sen on todettu vähentäneen malariakohtauksia 22-77 %, eniten nuorilla ja hyvin vanhoilla. Kokeisiin on osallistunut Etelä-Amerikassa jo 20 000 ihmistä.

Patarroyon avoimia tutkimuksia on kuitenkin kritisoitu tiedeyhteisössä, ja pari vuotta sitten WHO:n trooppisten tautien erityisohjelma ryhtyi tukemaan satunnaistetun lumekontrolloidun kaksoissokkotutkimuksen järjestämistä rokotteen tehosta Tansaniassa, alueella, jossa ihmiset altistuvat falciparum-malariatartunnalle jopa satakertaisesti kolumbialaisiin verrattuna ja jossa klorokiinille resistentti malaria on yleinen. Myös amerikkalaiset testaavat SPf66-rokotetta lapsiin Gambiassa ja Thaimaassa, ja tulokset näistä tutkimuksista ovat odotettavissa ensi vuonna.

SPf66 koostuu synteettisestä peptidistä ja alumiinihydroksidista. Peptidin muodostavista neljästä antigeenista kolme kohdistuu malariaplasmodin kiertokulun siihen vaiheeseen, jossa se lisääntyy suvuttomasti ihmisen veressä, ja yksi plasmodin sporotsoiittivaiheeseen, johon se kypsyy sääskessä ja jossa muodossa se siirtyy ihmiseen. Sitä, mihin rokotteen teho perustuu, ei vielä tiedetä.

Lue myös

WHO:n trooppisten tautien erityisohjelman johtaja, tri Tore Godal arvioi Tansaniassa saatujen tulosten osoittavan, että ensimmäisen tehokkaan malariarokotteen kehittely on hyvän matkaa yli puolenvälin. WHO aikoo pitää arviointikokouksen SPf66-tutkimusten tuloksista ja jatkotoimenpiteistä kesällä 1995. Kolumbian hallitus on ilmoittanut olevansa kiinnostunut tuotannon järjestämisestä. Jos tuotannosta päästään sopimaan ensi vuonna, rokote voi olla käytettävissä jopa jo vuonna 1998. Rokotteen hinnankin arvioidaan pysyvän kohtuullisena.

Malariarokotteita on kehitteillä muitakin, mutta SPf66-rokotteen kehittely on WHO:n arvion mukaan noin kolme vuotta edellä muita. Ainakin viiden lupaavan valmisteen kliinisiä tutkimuksia suunnitellaan. Tehokkain vaihtoehto voi löytyä yhdistelemällä nyt kokeiltavien rokotteiden komponentteja. WHO korostaakin maailmanlaajuisen yhteistyön merkitystä malariarokotteen kehittelyssä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030