Ajan­kohtai­sta

Mallinnusohjelma etsii täsmäkohdan elektrodille

Elintoimintojen mittaus tarkentuu, kun elektrodi asennetaan tarkalleen oikeaan kohtaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/EKG-printti_by_Infocus_Pixmac.jpg

DI Juho Väisänen on kehittänyt väitöstutkimuksessaan mallinnusmenetelmän, joka antaa tärkeää informaatiota siitä, mihin EKG- ja EEG-mittalaite tulee asentaa, jotta mittausta voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Työkalun avulla voidaan myös analysoida, miten hyvin mittaus kohdentuu halutulle alueelle.

– Elektrodien sijoittelulla voidaan vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten hyvin mitatusta signaalista pystytään analysoimaan esimerkiksi hapen puutteen aiheuttamat poikkeamat sydämen sähköisessä toiminnassa, Väisänen sanoo.

Väisänen on hyödyntänyt mallinnusmenetelmää implantoitaviin EKG-mittauksiin. Malleilla voidaan analysoida laitteen ominaisuuksien, kuten koon, vaikutuksia.

Väisäsen mukaan tulevaisuudessa EKG- ja EEG-mittaukset tehdään yhä useammin muualla kuin sairaalassa. Se asettaa erityisvaatimuksia laitteille ja mittauskonfiguraatioille. Lisäksi tutkimus ja tuotekehitys keskittyvät entistä enemmän puettaviin ja implantoitaviin sovelluksiin.

– Tietokonemallinnus tarjoaa tehokkaita työkaluja, joilla voidaan suunnitella ja analysoida räätälöityjä mittauskytkentöjä. Nämä kytkennät ottavat huomioon kehon yksilölliset vaihtelut ja mittaukselle asetetut tavoitteet, Väisänen summaa.

Väisäsen biolääketieteen tekniikan alaan kuuluva väitöskirja Methods for Analysing the Sensitivities of Bioelectric Measurements tarkastetaan Tampereen teknillisessä yliopistossa 4.6.2010.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030