Markku Kaste: Telelääketieteen avulla liuotushoidot kaikkien saataville
- Noin kahdeksantoista tuntia päivässä viimeiset viisitoista vuotta, vastaa Helsingin yliopistollisen keskussairaalan neurologian klinikan professori
Markku Kaste
, kun häneltä tiedustelee paljonko työtunteja tämän kaiken tekemiseen on tarvittu. - Mutta tämä on täysin vapaaehtoista. Jos joku määräisi minut tähän, alkaisin lakkoon heti, hän nauraa.Kaste palkittiin Pohjolan ja Suomi-yhtiöiden lääketieteen palkinnolla merkittävästä elämäntyöstä neurologian alalla. Erityisesti palkintoa perusteltiin huomattavilla kansallisilla ja kansainvälisillä ansioilla aivoverenkiertohäiriöiden käyvän hoidon kehittäjänä ja toteuttajana.
Innostus tutkimukseen syntyi lääketieteen ylioppilaana HYKS:n neurokirurgian klinikassa. Väiteltyään Kaste siirtyi neurologian pariin, mutta jatkoi aivojen tutkimista ja sovelsi tutkimuksissa saamaansa tietoa myös käytäntöön.
Kaste oli ensimmäisiä liuotushoidon ja aivoverenkiertohäiriöitä hoitavien yksiköiden kehittäjiä Suomessa. Aivoverenkiertohäiriöiden hoitosuositukset, joista ensimmäinen valmistui jo vuonna 1979, ovat syntyneet hänen johdollaan.
Kaste tähdentää, ettei hän kaikkeen olisi yksin pystynyt.
- Tämä on ryhmätyötä. On etuoikeus saada työskennellä upeiden ihmisten kanssa niin kotimassa kuin kansainvälisestikin. Hyvällä yhteispelillä ja suomalaisella talkoohengellä olemme päässeet sellaiseen hoitotasoon, ettei meille kansainvälisessä vertailussa pärjää kukaan, Kaste sanoo.
Kaste puhuu paljon talkoohengestä ja yhteistyöstä. Tälläkin hetkellä HYKS:n neurologian klinikka tukee Lappeenrannan, Kotkan ja Kuusankosken liuotushoitoja videoyhteyden kautta, talkoohengessä. Kaste yrittää saada tämän "telestroke-tuen" myös muihin aivoverenkiertohäiriöitä hoitaviin sairaaloihin. Etelä-Suomi on jo katettu.