Masennusgeenin yhteys depressioon kyseenalainen
Serotoniinin kuljettajaproteiinin lyhyt alleeli ei ehkä vaikutakaan masennuksen syntyyn.
Serotoniinin kuljettajaproteiinin lyhyt alleeli ei ehkä vaikutakaan masennuksen syntyyn toisin kuin vuonna 2003 tehty tutkimus näytti osoittavan.
Tuolloin psykologi Avshalom Caspin johtama tutkimusryhmä seurasi Uudessa-Seelannissa 847:ää ihmistä ja totesi, että ne joilla oli yksi tai kaksi serotoniinin kuljettajaproteiinin lyhyttä alleelia, olivat elämän vastoinkäymisten edessä masennusalttiimpia kuin ne, joilla molemmat saman proteiinin alleelit olivat pitkiä.
Nyt perinnöllisyystutkija Neil Rischin johtama Kalifornian yliopiston tutkimusryhmä on päätellyt, ettei serotoniinin kuljettajaproteiinin genotyyppi vaikuta masennukseen lainkaan. Ryhmän JAMAssa julkaiseman tutkimuksen mukaan proteiinin genotyyppi ei lisää depressioriskiä yksinään eikä myöskään yhdessä stressiä aiheuttavien elämänkokemusten kanssa.
Tutkimusryhmä analysoi Caspin aiemman tutkimuksen tiedot ja 13 sen jälkeen ilmestynyttä tutkimusta. Kaikkiaan meta-analyysi kattoi yli 14 000 yksilöä. Vain kolme pienehköä tutkimusta tuki Caspin päätelmiä. Sen sijaan stressaavat elämänkokemukset olivat tutkimuksen mukaan merkittävä masennukselle altistava tekijä.
– Masennus on hyvin yleisluontoinen häiriö. Depressiota sairastavat ihmiset ovat masentuneet erilaisista syistä, tutkijaryhmään kuuluva Kathleen Merikangas sanoi Kalifornian yliopiston verkkosivuilla.
– Ennen kuin ymmärrämme paremmin masennuksen alatyyppejä ja niiden biologisia perusteita, on vaikeaa tunnistaa geneettisiä variantteja, joilla on vaikutusta depression syntyyn.
Sirpa Kulonen