1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Masennuslääkkeet voivat lisätä keskenmenon riskiä
Ajan­kohtai­sta

Masennuslääkkeet voivat lisätä keskenmenon riskiä

Laajan kohorttitutkimuksen mukaan riski on 68 prosenttia normaalia suurempi. Riski liittyy uuden polven masennuslääkkeisiin, erityisesti paroksetiiniin ja venlafaksiiniin.

Masennuslääkkeet voivat lisätä keskenmenon riskiä Kuva 1 / 1

Masennuslääkkeet voivat lisätä keskenmenon riskiä. Canadian Medical Association Journal-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa riski oli 68 % normaalia suurempi.

Kohorttitutkimus käsitti 5124 kanadalaista, keskenmenon kokenutta naista sekä laajan vertailuryhmän. Keskenmenon saaneista 284 käytti masennuslääkkeitä.

Masennuslääkkeistä SSRI-lääkkeet ja SNRI-lääkkeet, erityisesti paroksetiini ja venlafaksiini, olivat yhteydessä lisääntyneeseen keskenmenoriskiin. Riski oli suurempi myös eri tyyppisten masennuslääkkeiden yhteiskäytössä.

Masennuslääkkeiden keskenmenoriskiä on tutkittu aiemminkin, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Tutkijat muistuttavat, että lääkärien kannattaa keskustella lääkityksen hyödyistä ja riskeistä hedelmällisessä iässä ja raskaana olevien masennuspotilaiden kanssa.

Raskaana olevat naiset käyttävät verrattain paljon masennuslääkkeitä. 3,7 prosenttia odottavista äideistä käyttää masennuslääkettä ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

Asiasta uutisoi muun muassa EurekAlert.

Miia Soininen
Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.