Matkailijat eivät piittaa malariasta
Asiantuntijat ovat huolissaan suomalaisten matkaajien piittaamattomuudesta malarian riskin arvioinnissa. Marraskuun poikkeuksellisen malariaryppään taustojen selvittämiseksi KTL haastatteli kaikki sairastuneet.
- Suurin osa Gambiassa falciparum-malariaan sairastuneista oli kuullut malarian riskistä ja saanut suojautumisohjeet, mutta se ei johtanut toivottuun käytökseen, toteaa osastonlääkäri Heli Siikamäki HUS:n infektiosairauksien klinikasta.
Ainakin yhdessä tapauksessa omatoiminen tiedonhaku johti väärään riskinottoon.
- Yksi sairastuneista ei ollut lunastanut lääkärin määräämää malarian estolääkettä, koska nettipalstoilla oli varoiteltu malarian estolääkkeisiin liittyvistä sivuvaikutuksista.
12 sairastuneesta kaksi ei ollut saanut tietoa malariariskistä lainkaan. Toinen oli tilannut matkan matkatoimistosta puhelimitse ja toinen varannut sen internetistä. Siikamäen mukaan matkanjärjestäjien tulisi vielä nykyistä pontevammin ohjata malaria-alueelle matkan ostavia asiakkaita terveydenhuollon ammattilaisten neuvontaan.
Sairastuneista kukaan ei käyttänyt asianmukaista estolääkitystä.
KTL:n tartuntatautilääkäreiden mukaan olisi viisainta, ettei Afrikan-matkoja myytäisi ollenkaan alle kahta viikkoa ennen lähtöä. Äkkilähtöjen myyminen on jo lopetettu. Malarian lisäksi Gambiassa on myös keltakuumeen riski, ja rokote on otettava viimeistään 10 vuorokautta ennen matkaa.
Myös muista Euroopan maista on raportoitu marraskuun aikana Gambian matkaajien malariatapauksista. Matkailusesonki Gambiaan käynnistyy lokakuun puolivälissä ja jatkuu huhtikuun puoliväliin asti.